Ambassades eisen veiligheid

De ambassades in Den Haag maken zich zorgen over hun veiligheid. Ze willen meer politiebeveiliging en een duidelijker aanspreekpunt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Haagse politie.

Dat blijkt uit een brief die 27 Europese ambassades eind vorig jaar aan het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben geschreven. Dat heeft het ministerie bevestigd.

Volgens het ministerie is de brief geschreven naar aanleiding van een brandstichting in de Turkse ambassade in november vorig jaar. Buitenlandse Zaken heeft de zorgen van de ambassades doorgegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Den Haag. Zelf is het departement bezig de eigen bereikbaarheid voor ambassades te verbeteren.

De ambassades wilden aanvankelijk de beschikking hebben over een apart alarmnummer. ,,Maar wij hebben hen duidelijk gemaakt dat het bellen van het algemene alarmnummer `112' het snelste werkt. Het inbouwen van een extra schakel is onhandig en werkt vertragend,'' aldus de woordvoerster.

Het departement heeft zich de kritiek aangetrokken dat het ministerie niet altijd goed bereikbaar is voor de ambassades. ,,Er is wel een aanspreekpunt, maar dat werkt blijkbaar onvoldoende. Daar zijn we nu mee bezig.''

In de brief vragen de ambassades verder onder meer om meer politiebewaking bij officiële gelegenheden zoals recepties. ,,Maar daar gaat Buitenlandse Zaken niet over. Wij sturen daarom dat soort verzoeken door naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Den Haag.''