Zia's tip

De jeugd komt er aan en hard. Zoveel is wel duidelijk na het vorige weekend, want het landskampioenschap gemengde paren is gewonnen door Rosalien Barendregt een meisje van zeventien uit Maassluis. Paren doe je met zijn tweeën. Barendregt speelde met de 38-jarige Meesterklasser Vincent Kroes uit Nijmegen. Vorige maand zaten een jongen van zeventien en een meisje van achttien in het team dat de landstitel won bij de gemengde viertallen. Hoezo bridge als denksport voor oude dametjes en andere pensioengerechtigden?

De laatste tafel tijdens het NK mixed pairs moest de beslissing brengen over het kampioenschap. Het toeval wilde dat Barendregt-Kroes juist tegen hun grote concurrenten, Els Witteveen en Yke Smit uit Amsterdam, de laatste twee spellen moesten afwerken. Op het tweede spel boden de latere winnaars keurig 6♠ uit voor een goede score. Slem, mits gemaakt, scoort immers altijd in paren. Het eerst spel liet zien dat Barendregt haar klas-siekers kent:

N/-

♠ 10 8 4 2

♡ A 9 6 4

♦ B 4

♣ 9 6 4

♠ H V 7 6 5 3

♠ A

♡ 5 2

♡ V B 10 3

♦ H 9

♦ 10 8 7 6 5 2

♣ 8 5 2

♣ 7 3

♠ B 9

♡ H 8 7

♦ A V 3

♣ A H V B 10

Nadat zij met de zuidhand 2SA had geopend, speelde Rosalien Barendregt 3SA. Els Witteveen kwam uit met ♠H voor het aas van haar partner, die naar ♡V switchte. Zuid won de heer en speelde schoppen, genomen door west, die harten doorspeelde voor het aas. Barendregt liet nu ♦B voorspelen en toen oost klein bijspeelde, nam ze het aas en grabbelde snel tien slagen bij elkaar voor een score van dik in de zeventig procent. Natuurlijk dacht ze aan de befaamde Bols Tip van Zia Mahmood: ,,Als ze niet dekken, hebben ze hem niet (de honneur, die je zocht).'' Inderdaad zat ♦H bij west. Vanwege de doubleton harten bij west, had Barendregt ♦B ook kunnen laten door-lopen, maar spelen à la Zia, dat belooft nog wat. Meer over de bridgejeugd op www.nrc.nl/bridge en natuurlijk ook op www.jeugdbridge.nl, de site waar Rosalien Barendregt de redactie over voert.

    • Jan van Cleeff