Wie tien kilo kwijt wil kijkt geen televisie

De VPRO belooft ons zondagavond ,,het ultieme antwoord op de onvermijdelijke vraag: Hoe krijg ik tien kilo eraf?'' Geen televisie kijken, blijkt een van de adviezen te zijn. Wie deze goede raad bij voorbaat ter harte neemt kijkt niet naar de aflevering Kunt u ook niet stoppen met eten? uit de serie Het geluk van Nederland. Dan zijn de makers voor niets naar Amerika getogen om te laten zien hoe culinair publicist Jeffrey Steingarten, bekend als de man die alles at, het eten voor zijn hond klaar maakt, een levende kip zonder streepjescode koopt en in een nachtclubachtige ambiance de beste, want zes weken lang bestorven, biefstuk van New York eet. Steve Bratman, auteur van Health Food Junkies, heeft dan voor niets voor de camera vanuit zijn lederen leunstoel het denken en handelen van de obsessieve gezond-eters uit de doeken gedaan. Hij plaatst ze op een lijn met de lijders aan anorexia nervosa. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell had dan net zo goed niet het advies kunnen geven meer te bewegen en minder te eten. Al komt hij ook tot de weinig hoopgevende conclusie dat de mens van nature geneigd is veel te eten en weinig te bewegen. Hij zal dus ook wel televisie blijven kijken.

Niet kijken bespaart wel wat hoofdbrekens van uiteenlopende aard. Waarom verkeren de makers die zeggen op zoek te zijn naar het geluk van Nederland driekwart van het programma in de Verenigde Staten? Waarom is de commentaarstem zo irritant dat het de aandacht van de inhoud van het programma afleidt? En waarom maakt het programma in stijl en inhoud zo'n samengeraapte indruk?

Bratman komt steeds vanuit zijn stoel aan het woord, terwijl bij Steingarten en Seidell alle moeite is gedaan ze in een eetgerelateerde omgeving in beeld te brengen. Gewone Amerikanen met een obsessie voor gezond eten maken hun opwachting voor de camera, maar geen obsessieve veeleters en liefhebbers van excessieve hoeveelheden fast food. Terwijl daar toch alle aanleiding voor is. Het maakt de compositie van het programma onevenwichtig en tot een kruising tussen het wetenschapsprogramma Noorderlicht en een aflevering van Man bijt hond. ,,Verdwaald in luilekkerland'' is een alleszins interessant thema, maar de makers zijn verdwaald in hun onderwerp.

Het geluk van Nederland: Kunt u ook niet stoppen met eten?, VPRO, Ned.3, 22.45-23.30u.

    • Joep Habets