Turkije campagnethema in Duitsland

De Duitse christen-democraten hebben vorige maand de toetreding van Turkije tot de Europese Unie uitgeroepen tot hét thema van de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Die mededeling van Edmund Stoiber, voorzitter van de Beierse CSU, had effect. Het Turkije-debat brak in Duitsland onmiddellijk los.

Met de afwijzende houding schaart de Duitse oppositie zich achter de stroming binnen de Europese Volkspartij – waarin christen-democraten in Europa zich hebben verenigd – die stelt dat het overwegend islamitische Turkije cultureel niet past bij het op de joods-christelijk traditie gevestigde Europese Unie. Maar de CDU/CSU is vooral bezorgd over het grote verschil in levenspeil tussen Turkije en de EU. Daarnaast speelt voor de Duitsers mee dat hun land na eventuele Turkse toetreding qua inwonertal niet meer het grootste EU-land zou zijn.

In andere EU-landen staat Turkije vooralsnog minder prominent op de campagne-agenda. In Denemarken wil de conservatieve politicus Paul Nyrup Rasmussen (niet te verwarren met de oud-premier) de kwestie Turkije een belangrijke rol laten spelen.