Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Vogels in hun landschap. Elfde aflevering in een serie belicht de provincie Zeeland met opnamen van vogels op de schorren van het Verdronken Land van Saeftinghe. Ned.1, 17.25-17.52u.

Panorama: Trappes à l'heure de la prière. Reportage over Trappes, een voorstad van Parijs, waar de moderne, open islam in het defensief zit. De hoofddoek voor de meisjes is in opmars, maar ook bij de moslims zelf is het een punt van discussie. Canvas, 20.00-21.05u.

Tegenlicht: Saddam's Revenge. Verslag uit een van de meest gevaarlijke delen van Irak de `Sunni-driehoek' een gebied waar ondoorgrondelijke en verwarrende codes het dagelijkse leven bepalen. Programmamaakster Antonia Rados observeert de dagelijkse omgang tussen de bewoners en de Amerikaanse strijdkrachten die dachten als bevrijders te zijn gekomen, maar als bezetters worden gezien. Ned.3, 20.55-21.50u.

Het geluk van Nederland: Kunt u ook niet stoppen met eten? Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.45-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Studio REM. Oud-minister Pieter Winsemius en hondenkenner Martin Gaus praten vanaf het REM-eiland voor de kust van Noordwijk over integratie, sport en wetenschap. Ned.2, 23.30-0.10u.

KUNST & MUZIEK

Portret van een passie. Oger Lusink, eigenaar van dure kledingzaken in Amsterdam en Den Haag, vertelt over zijn werk, zaken en klanten. Ned.2, 11.30-12.00u.

Close-up: Yves Saint Laurent. Portret van mode-ontwerper Yves Saint Laurent die meer dan veertig jaar zijn stempel heeft gedrukt op de internationale modewereld. Voor het eerste heeft Laurent zijn deuren opengezet voor een cameraploeg. Ned.1, 18.20-19.20u.

R.A.M. Gesprek met voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij over poëzie en zijn nieuwe roman Hercules. Ook aandacht voor de Duitse band Kraftwerk die volgende week in Nederland optreedt. Deze band is van doorslaggevende invloed geweest op de ontwikkeling van stromingen als hiphop, elektro en techno. Ned.3, 19.33-20.55u.

Gala van het Nederlandse Lied 2004. Registratie van het jaarlijkse Radio 2 Gala uit het Luxor Theater in Rotterdam. Met o.a. Boudewijn de Groot, Liesbeth List, Freek de Jonge, Gé Reinders, Mathilde Santing, Marco Borsato en Stef Bos die de mooiste liedjes van Frank Boeijen zingen. Ned.1, 20.50-21.45u.

FILM

.Dayareh / The Circle (Jafar Panahi, 2000, Iran/Zwitserland/Italië). In Venetië met Gouden Leeuw bekroonde, derde film van regisseur Panahi (De witte ballon, De spiegel) is een vernietigende aanklacht tegen het gebrek aan vrijheid voor vrouwen in Iran. Film vertoont cirkel van vrouwen die zich in toenemende mate bewust zijn van hun onvrijheid en steeds lucider de regels trotseren. Een zeldzaam voorbeeld van een politiek explosieve, door en door humane film. Ned.3, 14.00-15.25u.

.Superman II (Richard Lester, 1980, VS). Attractieve tweede aflevering in Superman-reeks, even vakkundig spectaculair als ironisch geregisseerd door Lester. De vliegende held (Christopher Reeve) neemt het op tegen al even buitenaardse baddies, onder wie Terence Stamp, en de van oorsprong aardse booswicht Gene Hackman. Hij moet ten slotte kiezen tussen zijn bijzondere krachten en zijn menselijke liefde voor Margot Kidder. Veronica, 18.00-20.25u., met reclame.

Hard Target (John Woo, 1993, VS). Hollywooddebuut van om zijn `gestileerde geweld' geroemde cult-regisseur uit Hong Kong. Jean-Claude Van Damme versus zieke Lance Henriksen die jachtpartijen organiseert op dakloze oorlogsveteranen. BBC1, 0.15-1.55u.

Tall in the Saddle (Edwin L. Marin, 1945, VS). Western met John Wayne als vrouwenhatende cowboy die voorman wordt op ranch van Ella Raines en Audrey Long. Maandag, BBC2, 14.30-16.00u.

Les Grands Ducs (Patrice Leconte, 1996, Frankrijk). Jean-Pierre Marielle, Philippe Noiret en Jean Rochefort spelen drie aftandse Franse komieken die het in hun nadagem huns ondanks tot Broadway schoppen in kluchtig blijspel. Maandag, TV5, 14.30-16.00u.

RADIO

Schepper & co. Onder anderen minister-president Balkenende over wat hem aantrekt in de werken van schilder Henk Helmantel. Ook gaat kunsthistorica Korine Hazelzet in op goed en verkeerd gedrag. 747AM, 15.02-17.00u.

Radio Atelier: Na de val. Radiodocumentaire van Kees Wieringa over zijn neef Leo (41) die ooit, als jongetje van vier, van vierhoog naar beneden op zijn hoofd is gevallen. Vanaf dat moment wordt zijn leven beheerst door medische en psychische zorg. Een deel van zijn schedel wordt vervangen door een plastic plaat. Hij raakt verslaafd aan alcohol en komt steeds vaker in aanraking met politie en justitie. Radio 1, 21.04-22.00u.

Supplement. Tweede deel van een portret van de componist van elektronische muziek Ton Bruynèl (1934-1998). Over een paar maanden zal zijn verzameld werk in een box met zes cd's verschijnen. Radio 4, 21.30-24.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Aandacht voor het werk en exposities met schilderijen van Rubens in Rijssel en Antwerpen. Het cliché van de Rubensvrouwen blijkt niet te kloppen. Carl Depauw vertelt over Rubens als verzamelaar, Marcus De Schepper over Rubens' grote bibliotheek en Leen De Jong (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten) over de invloed van Rubens op de 19de-eeuwse schilderkunst. 747AM, 23.00-24.00u.

Plein publiek. Onder meer vertelt Katelijn Berghoef over haar boek Een bed in Afrika. Zij beschrijft daarin haar werk als creatief therapeute met kindsoldaten in Sierra Leone. Maandag, 747AM, 10.02-11.30u.