Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Fragmenten uit de omstreden film The Passion of Christ, gevolgd door een debat tussen pijndeskundige prof. Smalhout, directeur Ronnie Naftaniel van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël en evangelist Oswin Ramaker. 20.30-21.00u.

Nova. Beschouwing over Irak een jaar na de oorlog. Daarnaast een reportage over de krant op zondag n.a.v. de eerste editie van de zondagse Telegraaf. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

De krant van morgen. Slot van een serie waarin toegeleefd wordt naar de eerste editie van de zondagskrant van De Telegraaf. Direct na Idols wordt rond middernacht overgeschakeld naar het Krant Café van De Telegraaf waar roddeljournaliste Wilma Nanninga zorgt dat het laatste nieuws over Idols in de krant komt. RTL4, 20.00-20.30u. & 23.55-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

One year on: Iraq a Newsnight special. Terugblik op de oorlog in Irak. Jeremy Paxman discussieert met gasten over de vraag of deze oorlog een bijdrage heeft geleverd aan een veiliger wereld. BBC World, 23.10-0.30u.

KUNST

De Gouden Uil. Rechtstreeks verslag uit de Handelsbeurs in Gent van de uitreiding van de jaarlijkse Belgische boekenprijs voor Nederlandstalig werk. De genomineerde boeken zijn De Movo Tapes van A.F.Th., Paravion van Hafid Bouazza, De asielzoeker van Arnon Grunberg, Demonen van Gerrit Komrij,en Zij kwamen uit het Oosten van Chris de Stoop. Canvas, 21.00-21.55u.

AMUSEMENT

SMSmee's poessie. Eerste aflevering van de creatie van Paul de Leeuw als presentatrice SMSmee van een belspelletje. Ned.3, 19.38-20.08u.

Test the Nation. Rechtstreekse interactieve kennisquiz (zie: www.bbc.co.uk/testthenation) om 22.35 onderbroken door nieuws en weerbericht. BBC1, 21.10-0.10u.

Britain's best sitcom. Zoektocht naar de beste Engelse situatiekomedie, waarin deze keer Dad's Army centraal staat. Presentator/acteur Phill Jupitus vertelt waarom de avonturen van het samengeraapte stelletje vrijwillige landverdedigers in het verzonnen plaatsje Walmington-on-Sea tijdens de Tweede Wereldoorlog volgens hem de beste sitcom is. BBC2., 22.15-23.15u.

AMUSEMENT

Guido Weijers: Oxymoron. Registratie van de eerste theatervoorstelling van de winnaar van de publieksprijs bij het Camarettenfestival in 2000 wegens `leuke, spitsvondige woordgrappen, hersenspinsels en spontane interactie met het publiek'. Ned.3, 23.05-0.00u.

FILM

.The Verdict (Don Siegel, 1946, VS). Murder mystery met Sydney Greenstreet als ontslagen inspecteur van Scotland Yard en Peter Lorre als kunstenaar. VRT, 14.15-15.40u., zwart-wit.

Cocoon (Ron Howard, 1985, VS). Charmant en vermakelijk sciencefiction-sprookje over bejaarden die jeugdige krachten putten uit een buitenaards besmet zwembad. Oscar voor Don Ameche. Net5, 18.45-21.00u., onderbroken door reclame.

My Best Friend's Wedding (P.J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel's Wedding. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde. Net5, 21.00-22.55u., onderbroken door reclame.

.10 (Blake Edwards, 1979, VS). Sprankelende, lichtvoetige komedie. Britse liedjesschrijver Dudley Moore overwint midlifecrisis in Hollywood dankzij beeldschone jonge bruid van een ander. Film markeerde het begin van de roem van (het kapsel van) Bo Derek en van het filmische hergebruik van Ravels `Boléro'. SBS6, 23.20-1.45u., onderbroken door reclame.

Der Einstein des Sex - Leben und Werk des Dr. M. Hirschfeld (Rosa von Praunheim, 1999, Duitsland/Nederland). Van archiefbeelden voorzien, gedramatiseerd biografisch portret van Magnus Hirschfeld (1868-1935), de Duitse seksuoloog en `vader van de homobeweging'. Ned.3, 0.00-1.35u.

.Laws of Gravity (Nick Gomez, 1992, VS). In twaalf dagen, voor nog geen 40.000 dollar gedraaid regiedebuut is een aan Mean Streets herinnerend epos over constant op scherp staande kruimelgangsters. Hoofdrol van Peter (Pulp Fiction) Greene. Zenuwachtige vormgeving. VRT, 0.35-2.10u.

RADIO

Knetterende letteren. Discussie over het boek Magazijn waarin volgens de samensatellers de 13 beste jonge schrijvers van het afgelopen jaar staan. Aandacht voor de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 2004. Schrijver Allard Schröder vertelt Verloren illusies van Honoré de Balzac, een roman over het mechaniek van de strijd om de macht. 747AM, 14.02-15.00u.

Opera live. Das Rheingold van Wagner met Yvonne Naef, mezzosopraan, als Fricka; Elena Zaremba, alt, als Erda; Philip Langridge, tenor, als Loge; Gerard Siegel, tenor, als Mime en James Morris, bas-bariton, als Wotan. Rechtstreeks vanuit Metropolitan Opera in New York. Radio 4, 19.02-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 71-jarige kunstenaar Fred Fritschy van wiens werk tot 27 maart in Rijswijk een overzichtstentoonstelling is te zien. Hij was 36 jaar toen de kunstenaar in hem tot leven werd geroepen en sindsdien is hij nooit meer opgehouden tekeningen, aquarellen en etsen te maken. Radio 1, 0.04-1.00u.