Slachtoffers door gifdamp

Twaalf mensen zijn gisteren naar het ziekenhuis gebracht nadat ze onwel waren geworden door een nog onbekende chemische stof. De stof kwam vrij op het terrein van de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) aan de Crailose weg in Hilversum. Volgens een woordvoerder van de regionale brandweer in het Gooi en de Vechtstreek hebben metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kleine hoeveelheden ethanol aangetoond.

Aanvankelijk kregen drie vuilnismannen ademhalingsmoeilijkheden en last van prikkelende ogen door een stof die uit een `kliko' (afvalbak) vrijkwam. Ook mensen die in het beneden de wind gelegen dierenasiel en een kantoor van railbeheerder Prorail werkten, kregen last van de gifdamp. Volgens de brandweer was in het kantoor van Prorail sprake van enige paniek toen de damp door het aircosysteem naar binnen werd gezogen.

Na de melding werd de omgeving afgezet en werden de gebouwen ontruimd. In totaal 128 mensen werden in bussen naar het Comenius College in Hilversum gebracht. Daar werd medische en psychosociale zorg geboden. In het opvangcentrum was volgens de brandweer geen sprake van paniek. Ook de straat in Hilversum-Noord, waar de kliko vandaan kwam, werd gistermiddag afgezet.

Het treinverkeer in de omgeving moest worden stilgelegd nadat vanuit de politiehelikopter was waargenomen dat er mensen op het spoor liepen. De brandweer sluit niet uit dat het hier om ramptoeristen ging. Rond 15.45 uur werden de sporen weer vrijgegeven en kwam het treinverkeer tussen Hilversum en Naarden-Bussum weer op gang.

Het RIVM vond in luchtmonsters alleen lage concentraties ethanol. Deze stof kan de geconstateerde fysieke klachten echter niet verklaren, aldus de brandweer. Het afval is afgevoerd naar de afvalverbranding Amsterdam. In het verdere onderzoek bekijkt een onderzoeksteam van de politie of er mogelijk sprake is van afval dat bij de fabricage van xtc vrijkomt. Maandag kan hierover waarschijnlijk uitsluitsel worden gegeven, zegt de brandweer.

Zeker is dat de stof is aangeboden in kliko's in Hilversum-Noord. Volgens de brandweer ,,een redelijk luxe wijk''. ,,Chemisch afval hoort niet in kliko's.'' De brandweer houdt er rekening mee dat ,,gemene stofjes'' zijn ontstaan uit ,,onbedoelde cocktails'' van chemicaliën die ,,in doe het zelf zaken te koop zijn''.