Schaatser steunt talenten

Onder de naam 'Sporttop' is schaatser Jochem Uytdehaage gisteren een project begonnen ter ondersteuning van talenten.

De tweevoudig olympisch kampioen van 2002 stelt met een vijftal andere topatleten kennis, ervaring en netwerk in dienst van de opleiding. ,,Ik vind dat ik iets moet terugdoen voor de sport.''

Uytdehaage, die al vier jaar met het idee rondliep, koppelt in het project steeds een mentor (van olympisch niveau) aan een talent. Begonnen wordt met vijf koppels: ex-tophockeyer Stephan Veen met skister Tessa Bruggink, rolstoeltennister Ester Vergeer met judoka Jasmy van Spankeren, amazone Anky van Grunsven met turner Jeffrey Wammes, atleet Marko Koers met zwemmer Kai Pardieck, Uytdehaage zelf met hoogspringster Marije Langen.

Talent moet worden gekoesterd, vindt Uytdehaage. ,,Bovendien denken we op deze wijze een bijdrage aan het topsportklimaat in Nederland te kunnen leveren.'' Op diverse manieren gaat de jeugd profiteren van de samenwerking: overdracht van kennis, het delen van ervaringen, gebruik maken van elkaars netwerken, het hebben van een vertrouwenspersoon.

Uytdehaage zelf kwam destijds op het idee, in een fase dat hij meetrainde op een atletiekbaan. ,,Via mijn sponsors had ik betere schoenen dan de 'echte' hardlopers. Ik zag hoe atleten in minder professionele sporten moesten ploeteren.''

In eerste instantie is het initiatief bedoeld voor de financieel zwakkere sporten. Uytdehaage: ,,Het is zonde dat een talent niet verder komt wegens geldgebrek.''