Puber golfkampioene

Een 14-jarige scholiere heeft gisteren in Johannesburg het Zuid-Afrikaans Open golf voor vrouwen gewonnen.

Ashleigh Simon uit Zuid-Afrika is de eerste amateur en tevens de jongste speelster ooit die het toernooi op haar naam heeft geschreven. Daarmee onderstreepte ze haar status als het grootste vrouwelijke golftalent.

Gisteren legde de puber de achttien holes op haar thuisbaan af in 63 slagen, liefst negen onder par.

Haar overwinning kwam kort nadat ze in de recordboeken was gekomen als de eerste vrouw die tussen mannen een professioneel toernooi speelde. Dat gebeurde vorige maand bij de Sunshine Tour. Simon was dit jaar bovendien de jongste winnares van het Zuid-Afrikaans kampioenschap strokeplay en matchplay.

,,Ik heb de laatste weken voortdurend het gevoel in een achtbaan te zitten','vertelde Simon na haar toernooizege. ,,Ik weet eerlijk gezegd niet hoe deze overwinning moet vieren, omdat ik nog zo jong ben. Het was een fantastisch jaar. En de zege in de Zuid-Afrika Open kwam helemaal onverwacht, omdat ik alleen had meegedaan, omdat het op mijn thuisbaan werd gespeeld.''

Hoe goed Simon ook is, zij houdt het hoofd koel. Pas als ze achttien is mag ze meedoen aan het professionele circuit. ,,Ik denk zelfs dat ik een paar jaar na mijn achttiende professional word. Eerst de belangrijke internationale amateurtoernooien spelen, zodat ik goed voorbereid ben.''