Politie onderzoekt stijlloze website

,,GeenStijl.nl is een website die met een vette knipoog moet worden beschouwd'', schrijft de redactie van www.geenstijl.nl in haar disclaimer. ,,GeenStijl.nl is geen journalistiek medium en valt niet onder wetten die daarvoor gelden.'' Welke wetten er wél voor gelden staat inmiddels ter discussie.

Deze week werd bekend dat de politie in Amsterdam gaat onderzoeken of de makers van de site zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging. Dit gebeurt naar aanleiding van een klacht van het Meldpunt Discriminatie Internet, die, gesubsidieerd door het ministerie van Justitie, discriminatie op het net bestrijdt. De klacht werd een paar maanden geleden al ingediend naar aanleiding van een discussie op www.geenstijl.nl over Marokkanen, waarbij `grove discriminerende uitingen' werden geplaatst.

De site bestaat uit bijdragen van redacteuren en een aantal vaste columnisten, die op een zuigende toon actuele thema's behandelen, zoals rondleidingen voor blinden op de Wallen, het `graaien' bij ING en Tilburg als `heaumeau-hoofdstad' van Nederland. Op alle aangesneden onderwerpen wordt driftig gereageerd, wat zelden tot discussies leidt, maar des te meer tot weinig verheffende (onderlinge) scheldpartijen.

De makers van de site gaan een agressieve werkwijze niet uit de weg. Eind vorig jaar probeerden ze de website van de Arabische Europese Liga uit de lucht te `spammen'. En onlangs joegen ze chipsfabrikant Smiths tegen zich in het harnas door een prijsvraag voor een naam voor de nieuwe chip Doritos in het honderd te laten lopen. Een regelrechte guerrilla voert de website tegen de antirokenstichting Stivoro en met name diens directeur, Trudy Prins. Stivoro meldde begin dit jaar dat bijna een miljoen Nederlanders zou zijn gestopt met roken. Dat bleek onjuist, zoals de stichting ook schielijk toegaf, maar in de discussie op de site was het hek inmiddels al van de dam: Prins' privé-telefoonnummer werd gepubliceerd en ze werd bedreigd. Samen met Prins ligt ook de journalist Joop Bouma onder vuur: hij zou via het dagblad Trouw campagne voeren voor Stivoro.

De makers van de site gebruiken schuilnamen als Fleischbaum, Prof. Hoxha, De Chileen en Horse. Trouw meldde deze week dat het zou gaan om een aantal (oud)-journalisten van De Telegraaf. De redactie lichtte zelf toe: ,,Er zit één Telegraaf-journalist bij de GeenStijl-redactie en deze weet werk en hobby perfect gescheiden te houden. De rest van de redactie werkt of voor andere media of is werkzaam in de seksindustrie.'' Maar misschien moet dat ook wel met een korrel zout genomen worden.

www.geenstijl.nl