Patricia Petibon

Na de boekenweek met Franse literatuur is het goed weer te luisteren naar Franse muziek, gezongen door de francaise Patricia Petibon, een soubrette. De Frans-Nederlandse Van Dale vertaalt soubrette slechts als `kamermeisje'. De Nederlandse Van Dale is beter op de hoogte en herleidt het woord tot het Provencaalse `soubreto' – gekunsteld. Een soubrette is de vertolkster van de lichte sopraanpartij in (komische) opera's, meestal kamenier. Despina in Mozarts Così fan tutte is het voorbeeld.

Maar Patricia Petibon zingt natuurlijk het exquise Franse soubretterepertoire: Gounod, Massenet, Hahn, Delibes (het Bloemenduet uit Lakmé) en Offenbach (de mechanische pop Olympia en de barcarolle uit Les contes d'Hoffmann). Petibon doet dat exemplarisch: ze lijkt nog een kind, slank, snel en schalks, haar hartveroverende zingen is luchtig en lenig, bij haar Olympia is men stupéfait! Op de foto ziet men Petibon op een kermispaard, als ze zingt is het feest.

Patricia Petibon: French Touch Decca 457090-2