OPGEZWOLLE?

Ik ben van het katern Leven &cetera nogal wat gewend aan loos gebabbel (zoals van 'thuiskokkin' Marjoleine de Vos, Joyce Roodnat en 'Sophie de Klerck') maar het verslag van de Indonesiëreis van Spunk-redactrice Renske de Greef en de rapgroep Opgezwolle - de hele voorpagina van Leven &cetera van 13 maart - vormt toch wel een dieptepunt, temeer daar het kennelijk als serieuze bijdrage bedoeld is. [...] Wat draagt de redactie van `online jongerenmagazine' Spunk (`gelieerd aan NRC Handelsblad) nu helemaal bij aan het begrip van jongeren aan ontwikkelingshulp? Renske schrijft erg denigrerend over de traditionele hulp, die volgens haar alleen maar zielige negertjes liet zien, maar haar eigen verhaal is toch werkelijk niet minder larmoyant. En de rapgroep? Wat de meerwaarde van hun reis is geweest, wordt me niet duidelijk - dat er BARRE OMSTANDIGHEDEN heersen in de sloppenwijken van Azië weet ik zo ook wel. Overigens is in de 20 jaar dat rappers (`de rapsoden van het oude Griekenland' volgens Renske) nu al hun boodschap uitdragen, geen mens daar beter van geworden, los van wat platenbazen. Hiphop heeft wel bereikt dat er een onaangename karikatuur is ontstaan van de gekleurde jonge man, een agressieve, geile clown, compleet met kraaltjes, kettinkjes en spiegeltjes. Misschien is dat de link met ontwikkelingshulp? Laat Spunk nou toch online blijven, en reserveer de krant voor volwassen publiek, zelfs de luchtiger gedeelten ervan.

(door de redactie bekort)

    • E.J. van Ginkel