Onderzoek bevoegdheden politie en OM

De waakzaamheid in Nederland voor terreuraanslagen moet worden vergroot. Dat is het gevolg van de nieuwe werkelijkheid van het terrorisme na de aanslagen in Madrid. Dat zei minister-president Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad.

Het kabinet gaat bekijken of politie en justitie in Nederland daarvoor voldoende ,,zijn toegerust'', aldus de premier.

Het kabinet stuurt maandag een brief aan de Tweede Kamer waarin het hier nader op ingaat. Balkenende wilde niets zeggen over de inhoud van die brief, behalve dat hierin ,,de bevoegdheden van politie en justitie tegen het licht worden gehouden''.

Er worden volgens Balkenende in Europees verband extra maatregelen genomen om de onderlinge informatieuitwisseling tussen veiligheidsdiensten te vergroten. Gisteren besloten de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie dat er een speciale coördinator voor terreurbestrijding komt.

De ministers Donner (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) sturen maandag een brief naar de Tweede Kamer met een overzicht van alle maatregelen na de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika en de extra maatregelen die in Nederland nodig zijn om die verhoogde waakzaamheid waar te maken.

,,Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen van geplande terreuracties in Nederland'', zei Balkenende. ,,Maar het kan plotseling toeslaan. Daarom moet het maximale gedaan worden.''

Behalve verbetering van de onderlinge informatie-uitwisseling tussen EU-lidstaten zal ook meer aandacht worden besteed aan de zogeheten `softe targets' in Nederland die potentieel doelwit van terreuraanslagen kunnen zijn.

Balkenende noemde de uitlatingen van PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos over verlenging van de termijn voor Nederlandse militairen in Irak ,,vooruitlopen op het debat dat nog gevoerd moet worden. We gaan discussie over verlenging van dat debat nog niet aan. Uiteindelijk is de mening van de Tweede Kamer doorslaggevend'', aldus de premier.

De uitlatingen van Bos over het eventueel terugtrekken van Nederlandse militairen uit Irak heeft volgens Balkenende ook geen rol gespeeld tijdens de ontmoeting die de premier afgelopen week had met president Bush in Washington.

Balkenende noemde verder de rol van de Verenigde Naties voor de toekomst van Irak ,,essentieel. Ook voor het internationale draagvlak.''