Nieuw theater in Amsterdam

Amsterdam heeft een nieuw theater. In de voormalige Stork-fabriekshallen heeft de Israëlische theatergroep Mayumana gisteravond de Theater Fabriek geopend, een initiatief van Joop van den Ende.

Met de bonzende ritmes van de tienkoppige percussie- en dansgroep Mayumana is gisteravond de Theater Fabriek geopend – een zaal met 1009 stoelen in een tribune-opstelling en twee huizenhoge foyerhallen, in een fabrieksgebouw aan de rafelige rand van Amsterdam. Hier bevonden zich ooit de scheepswerven van de VOC, en honderd jaar geleden kwam Stork er scheepsmotoren maken en testen. Over een paar jaar wordt het huizenhoge gebouw gesloopt, maar voorlopig is het ingericht voor buitenissig theater.

De programmering van de Theater Fabriek wordt 150 dagen per jaar verzorgd door Joop van den Ende Theaterprodukties. Mayumana is de eerste voorstelling die onder die afspraak valt. Het theaterbedrijf van Van den Ende heeft toegezegd niet met het reguliere musical- en toneelaanbod te komen. ,,Het zullen vaak buitenlandse voorstellingen zijn die anders niet in Nederland te zien zijn'', zegt Vivienne Ypma, directeur van de Theater Fabriek. ,,Met die 150 dagen kan ik de basishuur en de herinrichting betalen. We moeten het zelf verdienen; dit is een ongesubsidieerde onderneming, en dat vereist dus nogal wat inkomsten.''

Ypma, die jarenlang de zaken van Paul de Leeuw behartigde, hoopt de overblijvende avonden te vullen met bijzondere, eventueel eenmalige projecten. Maar voorbeelden kan ze nog niet noemen: ,,Ik ben nu met veel mensen in gesprek. De ideeën moeten op korte termijn komen.'' Ook zou de Theater Fabriek wellicht ruimte kunnen bieden aan bestaande voorstellingen, die wegens groot succes willen doorspelen, maar in de reguliere schouwburgprogrammeringen niet meer passen.

Mayumana komt uit Israël en is vooralsnog tot eind april geboekt in de Theater Fabriek. Daarna is er ruimte voor extra voorstellingen en workshops. De groep denkt er zelfs over in Amsterdam een thuisbasis te vestigen.

De voorstelling roept herinneringen op aan de gespierde spektakels van de internationale formatie Stomp. Ook bij Mayumana wordt heftig getrommeld op plastic emmers, vaten, vuilniscontainers, buizen, stalen frames, knieën, buiken, wangen en ruggen, terwijl het plompe schoeisel zeer geschikt is om er voortdurend mee op de speelvloer te stampen.

De vijf mannen en vijf vrouwen van dit gezelschap voegen daar echter nog allerlei clownerieën aan toe. Zoals een ritmisch cafégesprek (speciaal voor ons met Nederlandse trefwoorden) en een partijtje pingpong, waarbij wel steeds het toepasselijke klikgeluid te horen is, maar het bijbehorende balletje ontbreekt. Bovendien opent Mayumana gedurende de negentig minuten durende voorstelling een imposant vergezicht op de ingewanden van het gebouw: een buizenstelsel, dat in een helle gloed wordt gezet bij de klanken van een scheepstoeter. Alsof de oude fabriek weer heel even in bedrijf is.

Inlichtingen: (020) 5225260, www.theaterfabriekamsterdam.nl

    • Henk van Gelder