Kwakzalvers of levensredders

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat de alternatieve kliniek Eye4Care in Harlingen dichtgaat. De kliniek zou de wet overtreden.

De jaloezieën zijn gesloten in het pand van Eye4Care op industrieterrein `Oostpoort' in Harlingen. Binnen is het rustig. In de gang hangt een foto van Alexander en Máxima.

In de wachtkamer liggen kopieën van krantenartikelen, waarin staat dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de kliniek wil sluiten. Daarnaast ligt het gastenboek met verhalen van tevreden cliënten. Zoals die van Freddy Nijhof, wiens eind vorig jaar overleden vrouw Agnes een half jaar lang werd begeleid door Eye4Care. Ze had tumoren in haar hersenen en longen en heeft volgens haar man ,,absoluut baat gehad'', bij de behandeling in Harlingen.

Uit het gastenboek: ,,Agnes voelde zich veilig bij jullie.'' Nijhof belooft directeur Dirk Pathuis van Eye4Care te helpen ,,waar ik kan'' in zijn strijd ,,tegen de echte kwakzalvers op deze wereld''. ,,Jammer dat ze bijna allemaal werken binnen ons totaal verrotte reguliere zorgsysteem.''

Nijhof is ervan overtuigd dat zijn vrouw de laatste zes maanden van haar leven zonder pijn heeft kunnen leven dankzij de ,,frequentietherapie'' en ,,magneetveldtherapie'', die ze bij Eye4Care onderging. Ze kreeg er bovendien gesprekken, massages en aandacht. ,,Na negen weken bleek uit de mri-scan dat de tumoren in haar hoofd gehalveerd waren.'' Maar de artsen waren niet geïnteresseerd, ,,omdat we in het alternatieve circuit zaten''.

Deze week maakte de inspectie bekend dat zij aangifte heeft gedaan tegen medewerkers van Eye4Care. Patiënten zouden bij ondergane behandelingen risico's lopen op blijvende schade aan hun gezondheid. Directeur Pathuis, die als niet-arts hersentumoren behandelt, zou de medische handelingen onbevoegd uitvoeren, aldus de inspectie. Bovendien zou hij cliënten valse hoop en de indruk geven hen te kunnen genezen.

In het inspectierapport staan verscheidene klachten van nabestaanden. Een vrouw zegt dat bij haar vriendin met darmkanker een warme staaf in de vagina is ingebracht. Een ander klaagt over brandwonden. Verder zou de gebruikte apparatuur niet geregistreerd zijn. Twee fysiotherapeuten moeten zich voor het Regionaal Tuchtcollege verantwoorden. Een pseudoarts zou patiënten injecties hebben toegediend, een foute diagnose hebben gesteld en een ECG-apparaat verkeerd hebben aangesloten.

Vorig jaar februari deed de politie al een inval in de kliniek. De maand daarop vroeg de inspectie justitie de kliniek te sluiten, maar die zag daar geen aanleiding toe, waarop de inspectie ,,zwaarder feitenmateriaal'' verzamelde. Het OM in Leeuwarden onderzoekt de klachten. Voorlopig blijft Eye4Care open.

Pathuis zegt dat de pseudoarts al in september vorig jaar vertrokken is. De beschuldigingen van de inspectie noemt hij ,,leugenachtig'' en ,,pertinent onjuist''. Hij ontkent mensen valse hoop te geven en durft ,,onder ede'' te verklaren dat er nooit warme staafjes in de vagina van een cliënte zijn ingebracht. Alle apparatuur is wel degelijk geregistreerd, zegt Pathuis.

In een van de behandelkamers staat de `magnetic field unit' die door Eye4Care is ontwikkeld. Deze kan worden ingesteld op `infecties', `spanning/stress', `pijnen' en `stabilisatie'. Kasper Cobben is fysiotherapeut en licht toe hoe de therapieën werken.

Pathuis schrijft onderwijl een rijtje wetenschappers en artsen op in binnen- en buitenland die werken of werkten met de magneetveldtherapie. Prof.dr.ing. S.D. Javanovic, Universiteit Belgrado, prof.dr. G. Fischer, Universiteit Graz, prof.dr. F. Lechner, van het ziekenhuis in Garmisch. Hiermee wil hij aantonen dat de bij Eye4Care toegepaste magneetveldtherapie ,,gebaseerd is op klinisch onderzoek''.

Cobben legt uit dat een cliënt die standaard een half uur onder de kap ligt, zich merkbaar fitter, uitgeruster en energieker voelt. ,,De conditie wordt verbeterd, je geeft een stukje extra energie. De pijn kan worden gedempt en de doorbloeding kan verbeteren.''

Hij vertelt hoe oud NEC-voetballer Jack de Gier na een gescheurde achillespees vorig jaar ook op deze bank lag. ,,Hij is twee keer zo snel hersteld als normaal'', weet Cobben. In het inspectierapport staat dat 75 procent van de cliënten van Eye4Care terminaal kankerpatiënt is. Pathuis zegt dat het een kwart is. De rest komt met rugklachten, reuma, artrose, ME of MS.

Behalve de magneetveldtherapie gebruikt Eye4Care ook de frequentie- of resonantietherapie, die ervan uitgaat dat elke lichaamscel een eigen trilling heeft. Bij ziekte zou de trilling veranderen, regeneratie zou optreden als de juiste frequentie wordt toegepast.

Cobben pakt een glazen buisje, dat desgewenst wordt opgevuld met stikstof of zuurstof. Als het buisje wordt aangesloten op een apparaat kan het de zuurstofopname van het weefsel verbeteren.

Garanderen kunnen ze niemand iets, maar het streven is cliënten klachtenvrij te krijgen, stelt Cobben. In elk geval heeft meer dan de helft baat bij de gegeven therapieën. ,,Het resultaat telt'', onderstreept Pathuis. Dat cliënten gezondheidsrisico's lopen is ,,pertinent niet waar'', stelt Cobben. ,,Er gebeurt hier niets tegen de wet.''

Het 12-jarig zoontje van H. Hurtado uit Almere is negen weken lang dagelijks behandeld in Harlingen. Mike had een snelgroeiende tumor in zijn rechter hersenhelft, zegt zijn vader. Hij had in juli vorig jaar 31 bestralingen achter de rug. ,,De neuroloog zei dat hij uitbehandeld was en enkele weken, mogelijk nog enkele maanden, te leven had.''

Zeven maanden later is hij ,,springlevend'', zegt Hurtado. ,,Het gaat prima met hem. Hij zat in een rolstoel, maar kan weer lopen. Onze huisarts spreekt van een wonder.'' Volgens Hurtado gaf Pathuis hun geen valse hoop en was hij eerlijk over de inspectieonderzoeken. ,,Hij zei dat hij niet wist of hij Mike kon helpen, maar dat hij er moeite voor zou doen om zijn leven prettiger te maken. Ook raadde hij ons aan een tijdelijke huisarts in Franeker te zoeken.''

Inmiddels staat Mike onder behandeling van een `orthomoleculair arts' in Dieren, is hij op het Moermandieet en kruipt hij dagelijks op een door Eye4Care ontwikkelde en geleverde ,,magneetbank''. De behandeling kostte hem bijna 4.000 euro (Eye4Care rekent 85 euro per uur) plus 5.000 euro voor de magneetbank. Maar die kreeg hij van een sponsor.

    • Karin de Mik