Kamerleden terug naar het theater

Twee PvdA-Kamerleden keren binnenkort tijdelijk terug naar waar ze vandaan komen: het theater. Zowel Eerste-Kamerlid Agaath Witteman als Tweede-Kamerlid John Leerdam gaan voor de Amsterdamse multiculturele jongerengroep DNA een toneelstuk regisseren in een reeks over de grondwet.

Regisseuse Witteman, vroeger onder meer artistiek leider van het Theater van het Oosten, regisseert Men zegt, zegt men van de Surinamer Chitra Gajadin, een toneelstuk over de vrijheid van meningsuiting.

John Leerdam, vroeger directeur van het Amsterdamse Cosmic theater, regisseert Huwelijkse Voorwaarden van de Antilliaan Roland Colastica. Leerdam: ,,In het stuk ruziet moeder Nederland met haar kinderen Antillen en Aruba. Nederland wil dat haar kinderen op eigen benen leren staan. De Antillen en Aruba zijn de kinderen die niet uit huis willen. Ze eisen juist meer liefde en aandacht. Op het laatst dreigt de familie uit elkaar te spatten.''

Leerdam is voor de PVDA-fractie in de Tweede Kamer woordvoerder Koninkrijkszaken: ,,Ik heb ja gezegd tegen de regie omdat het stuk goed past bij de vijftigste verjaardag van het Statuut van het Koninkrijk, waarin de staatkundige verhouding tussen Nederland en zijn laatste kolonieën is vastgelegd.''

Het is een actueel thema; onlangs pleitte D66-minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) nog voor het opbreken van de Statuut om tot een losser verband te komen. Leerdam: ,,We zitten samen in één koninkrijk, dat schept verplichtingen. Nederland is nauw betrokken bij de Antillen, meer dan het zou willen. Er wonen 170.000 Antillianen en Arubanen hier, misschien wel meer dan op de eilanden zelf. Als het daar mis gaat, komen er nog veel meer hierheen. Zelfstandigheid is mooi, maar zelfstandigheid moet niet betekenen: ze aan hun lot overlaten.''

De manifestatie De Grondwet is van 20 tot en met 25 april in Amsterdam.