Huizenverhuur en pensioentekort

In 1998 kocht ik twee courante appartementen in Den Haag om te verhuren, om zo mijn pensioentekort aan te vullen, want ik was een jobhopper. Maar sinds mijn 33ste, zeven jaar geleden, bouw ik braaf een pensioen op en maak door de waardestijging van mijn huizen een royaal indirect rendement. Mijn directe rendement, de huuropbrengst, is bescheiden. De rente en aflossing van de hypotheek betaal ik van de huur. Ik wil deze woningen verkopen op mijn 60ste. Ik verhuur legaal, met een huurcontract, nette huurders.

De huizenprijzen lijken nu te stabiliseren. Is het daarom raadzaam om de woningen te verkopen wanneer de huurders opzeggen, en de opbrengst in effecten te stoppen? Of houd ik de woningen beter aan om deze over twintig jaar te verkopen? Mijn einddoel is een pensioenpotje van rond de 200.000 euro.

(T. van F.)

De huuropbrengst, uw enige huisinkomen, is bescheiden. De waardestijging is een tijdelijk verschijnsel waar u geen invloed op heeft. Het is winst op papier, waar je niet mee kan betalen aan de kassa van de supermarkt. En hoeveel zijn uw woningen over twintig jaar waard? Tegen welke kosten loopt u nog op? Tegen welke boefachtige huurders? Vergeet de leegstand niet. Geef mij maar aandelen, een van de meest liquide financiële waarden.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele