Horsthuis houdt het midden aan

Je hebt vaders die altijd weg zijn. Ze zijn zeeman of handelsreiziger, mediteren op een berg of doen iets belangrijks `in Europees verband'. Maar komen ze een keertje thuis dan brengen ze altijd iets bijzonders mee. Iets dat mooi is en waar je een tijdje mee vooruit kunt.

Zo'n papa is Maurice Horsthuis (1948) altviolist maar nog meer componist. Zijn Amsterdam String Trio van eind jaren '80 was uniek door de `lage' bezetting: altviool, cello en contrabas. Daarna lanceerde Horsthuis zijn Amsterdam Drama Orkest dat tien keer zo groot was en dus nog moeilijker op te trommelen. Ook via deze groep liet hij dingen horen die afweken van wat anderen deden op het grensvlak van klassiek en jazz. Meer voorgebakken dan de quasi-anarchie van Misha Mengelberg in wiens ICP-orkest hij jaren speelde, en romantischer dan de muziek van pianist Guus Janssen en diens keuze voor de exacte `klare lijn'.

Met zijn nieuwe orkest lijkt Horsthuis op een gemiddelde te mikken. Het gemiddelde van een trio en een dertigmans orkest: twaalf strijkers plus hoorn, klarinet, gitaar en slagwerk. Het gemiddelde qua volume; het fluistert zelden en het knalt ook niet vaak, het gemiddelde qua intensiteit en het midden tussen ernst en humor.

Na het langzame en tobberige Klaar met Kniezen kondigt Horsthuis French Summer aan, een stuk met een ouderwetse two-beat dat behalve een fietsbel ook een `hotviool' laat horen. Een tikje moderner klinkt Blue Spaghetti. Jazz en swing spelen geen rol in het bijna rimpelloze Al Lago. Maar de passie die de twee cellisten van de band in dit `Italiaanse' stuk weten uit te dragen zijn een lust voor oor en oog.

Maurice Horsthuis kwam na jaren weer eens thuis in het BIMhuis en pakte heel breed uit.

Dat is mooi maar bij de suite Le Train die na de pauze op de rails wordt gezet krijg je toch de neiging om te roepen: kom gewoon wat vaker thuis, dan hoeft het niet allemaal in één keer en kan de liefde organisch groeien.

Concert: Maurice Horsthuis Jargon. Geh: 18/3 BIMhuis. Herh: 20/3 SJU Jazzpodium, Utrecht.

    • Frans van Leeuwen