Gedupeerden KBL krijgen vergoeding

De driehonderd Nederlandse rekeninghouders die zijn gedupeerd door de Kredietbank Luxembourg (KBL), kunnen ieder rekenen op een schadevergoeding van 25.000 euro. Dat heeft hun advocaat L. Lalji gisteren gezegd. Het Hof van Cassatie in Luxemburg heeft een arrest van het Gerechtshof bekrachtigd. Hierin werd de KBL veroordeeld tot de betaling van 25.000 euro wegens schending van het bankgeheim. Hoewel de zaak is aangespannen door een Belgische rekeninghouder, hebben de Nederlanders volgens Lalji ,,bij voorbaat een gewonnen zaak, omdat het hier om identieke zaken gaat''.

De kwestie speelt al sinds de jaren negentig en draait om bankgegevens van Nederlanders die hun geld hadden weggezet bij de Luxemburgse bank. Vervolgens lekten de gegevens toch via de Belgische justitie naar de Nederlandse Belastingdienst en het openbaar ministerie terecht. De rekeninghouders kregen een belastingaanslag en een boete. ,,Bij bedragen van meer dan vijf ton in guldens kregen ze een dagvaarding wegens belastingfraude'', zei Lalji.

De raadsman had Kredietbank Luxembourg al gedagvaard bij de Luxemburgse rechtbank, maar KBL vroeg om uitstel wegens het aanstaande besluit van het Hof. Lalji verwacht dat de Luxemburgse bank ,,de onderhandelingen gaat starten op basis van dit arrest. Wij willen eveneens 25.000 euro per gedupeerde.''