Elektrische borstelkop die heen en weer gaat is beter voor gebit

Elektrische tandenborstels die ronde kopjes hebben en draaiend heen en weer bewegen verwijderen tandplaque beter dan normale tandenborstels. Het betreft met name accugeladen borstels en niet borstels die op een batterij werken. Deze constatering volgt uit een groot literatuuronderzoek waarin 354 artikelen over dit onderwerp zijn geanalyseerd (Deery, e.a., Journal of Dentistry, 2004 ). Onderzoek naar het effect van tanden borstelen is niet eenvoudig uit te voeren. Zo blijft altijd onzeker of proefpersonen goed zullen meewerken. Ook is onduidelijk of de proefgroepen qua leeftijd en sekse vergelijkbaar zijn. De manier waarop mensen hun borstel gebruiken is van belang, evenals de grootte van de borstelkop. Verder is niet iedereen even vatbaar voor gebitsziekten. Tenslotte moeten onderzoekers rekening houden met de schadelijke bijwerkingen van het tandenpoetsen.

Omdat goed tandenpoetsen niet eenvoudig is zijn bedrijven al jaren op zoek naar mondhygiënemiddelen die met weinig inspanning en vaardigheden effectieve plaqueverwijdering opleveren. Vanuit deze optiek blijft de elektrische tandenborstel interessant.

De auteurs bevelen elektrische tandenborstels niet aan. Onderzoek wijst uit dat tanden borstelen met normale borstels ook tandvleesontsteking (gingivitis) kan voorkomen. Ook de kosten, de kwaliteit en de houdbaarheid van de verschillende mondhygiënische hulpmiddelen spelen bij de aanschaf een rol. Wanneer iemand handmatig effectief poetst en tevens zorgt voor goede reiniging tussen de tanden en kiezen, dan is de toegevoegde waarde van een elektrische borstel verwaarloosbaar.

    • M.A.J. Eijkman