DSM niet veel veiliger geworden

DSM is het afgelopen jaar niet veel veiliger geworden. Dat is een van de conclusies uit het maatschappelijk jaarverslag dat het concern gisteren presenteerde. Daarin staan onder andere de resultaten die het concern heeft geboekt op het gebied van personeels- en milieubeleid.

Het chemiebedrijf, met 26.000 werknemers in 50 landen, bracht vorig jaar voor het eerst zo'n verslag uit. Een doelstelling daarin was het aantal ongevallen op het werk met twintig procent terug te brengen. Een week later ontplofte een gasoven in een fabriek in Geleen waarbij drie medewerkers overleden.

Bestuursvoorzitter P. Elverding wees er vrijdag bij een presentatie op dat mede door het ongeluk een beeld dreigt te ontstaan dat ,,we er niets van bakken''. DSM hoort volgens hem wel bij de 25 procent veiligste chemiebedrijven. De machines van het bedrijf zijn veilig genoeg. Om het aantal ongelukken verder terug te brengen moet het gedrag van werknemers veranderen. Ook de gasoven ontplofte door een verkeerde toepassing.

,,Routine is de grootste bedreiging'', aldus Elverding. Medewerkers moeten elkaar aansporen veiligheidsvoorschriften op te volgen. Een voorbeeld is het traapleuning-project. Op een locatie van DSM bleek dat slechts 10 procent van de werknemers de leuning vasthield tijdens het traplopen. Door elkaar hierop aan te spreken is dit nu ongeveer 80 procent. De kans om van de trap te vallen is nu veel kleiner.

In 2003 kreeg van elke 434 werknemers er één een ongeluk waardoor deze minstens een dag niet kon werken. In 2002 was dit een op de 416. Omdat de doelstelling van twintig procent minder niet is gehaald, lopen de bestuurders een bonus mis van rond de 5 procent van het jaarsalaris.

Op milieugebied heeft DSM zich in 2001 veertien doelen gesteld die in 2006 moeten zijn gehaald. Het afgelopen jaar zijn al zes van deze doelen gerealiseerd, onder andere op het gebied van energiegebruik en het vrijkomen van schadelijke stoffen.

DSM maakte vorig jaar 137 overtredingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het bedrijf betaalde in totaal 180.000 euro aan boetes en compensaties.

De inspanningen van DSM om het bedrijf duurzamer te maken zijn niet onopgemerkt gebleven. Elverding: ,,Onze aandelen worden verhandeld in vijf duurzame ontwikkelingsfondsen.'' Het bedrijf werd dit jaar voor het eerst opgenomen in de Dow Jones Sustainability World Index.