`Doodsoorzaak renner Pantani te veel cocaïne'

De Italiaanse wielrenner Marco Pantani is overleden aan een overdosis cocaïne. Dat meldde gisteren het Italiaanse persbureau Ansa.

Ansa citeert uit het autopsierapport dat lijkschouwer Giuseppe Fortuni naar aanklager Paolo Gengarelli van het Openbaar Ministerie heeft gestuurd.

De winnaar van de Tour de France en de Ronde van Italië in 1998 overleed vorige maand op 34-jarige leeftijd in een hotelkamer in Rimini. ,,Pantani's dood is veroorzaakt door acute vergiftiging door cocaïne'', schrijft Fortuni.

Eerder was al duidelijk geworden dat de coureur stierf door een hartaanval, die veroorzaakt werd door een opeenhoping van vocht in de hersenen. Het volledige rapport zal over twee weken openbaar worden gemaakt.

Pantani was de laatste jaren depressief.. De Italiaan kon moeilijk omgaan met zijn matige prestaties en talrijke dopingaanklachten. ,,Niemand heeft me ooit goed begrepen'', schreef hij in zijn laatste levensdagen. ,,Zelfs mijn familie niet. Ik voel me alleen.''

Toch laat de lijkschouwer open of Pantani zelfmoord heeft gepleegd: ,,Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen die duiden op zelfmoord'', staat geschreven in het autopsierapport.

Pantani zou verslaafd zijn geraakt aan drugs en mede daardoor ruim 20 kilo zijn aangekomen. Hij werd vorig jaar zomer al behandeld in een kliniek die gespecialiseerd is in depressies en drugsverslaving. Het heeft Pantani niet geholpen, waarna hij het plan had opgevat zich te laten behandelen in Zuid-Amerika. Hij wilde eind februari naar Bolivia vertrekken om daar in een kliniek van zijn verslaving af te komen.

Pantani werd op 15 februari dood aangetroffen. In de hotelkamer waar hij stierf, vond de politie grote hoeveelheden farmaceutische producten, zoals: control, surmontil en flunox, allemaal antidepressiva en middelen tegen angstcomplexen. Ook zou er cocaïne zijn gevonden. Daarnaast trof de politie in de kamer aantekeningen aan; daar zat geen afscheidsnotitie bij.

Pantania was een van de populairste wielrenners in Italië, totdat hij in 1999 kort voor het einde van de Giro als klassementsleider uit de koers werd gehaald wegens een te hoge hematocrietwaarde, dat als indicatie geldt voor het gebruik van epo.

Sindsdien was het slecht gesteld met de geestesgesteldheid van de wielrenner, die zich immoreel behandeld voelde.

Zelfs Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zei publiekelijk dat Pantani ,,een drugsverslaafde was in de nadagen van zijn carrière.''

Aanklager Gengarelli heeft een publieke oproep gedaan om hem te helpen bij het vinden van een man, van wie wordt aangenomen dat hij Pantani kort voor zijn dood aan drugs had geholpen.

Hoewel Pantani's na 1999 zijn oude niveau nooit meer heeft bereikt, bleef hij de populairste wielrenner van zijn land.