De stem des eetvolks

In Gemert toetst Joep Habets de democratische restaurantkritiek

De Kastanjehof in Gemert is het mooiste restaurant van Nederland. In de vorige maand verschenen Iens Independent Index scoort het decor een 9,5. Onder de restaurantgidsen neemt Iens een bijzondere plaats in. De gids laat de stem des eetvolks horen. Zo'n 14.000 proevers geven hun oordeel. Sympathiek is dat zaken als eetcafés en pannenkoekenhuizen ook een hoge score kunnen halen. Handig zijn de vele indexen, die bijvoorbeeld aangeven waar je solo terecht kunt, waar je met de boot kunt aanleggen en waar je voor entertainment moet vrezen.

Iens werkt met rapportcijfers, voor het eten, voor het decor en voor de service. Het beste eten bieden Oud Sluis en de Parkheuvel. Dat is niet verrassend, de verrassingen zitten onder de top. Ooit gehoord van Da Filippina? Dat ligt in Hoensbroek en staat op een gedeelde vierde plaats. De beste service biedt Broodje Apart in Schijndel. De mooiste restaurants van Nederland zijn de Kastanjehof in Gemert en Piet Paaltjens in Leeuwarden. Ook bediening in de Kastanjehof met een score 8,5 en het eten met score 8,8 mogen er wezen. Op de webstek van Iens behaalt het eten inmiddels een 9. Met hoge verwachtingen trekken we naar Oost-Brabant.

De Kastanjehof huist in een villa uit het begin van de vorige eeuw. De eigenaar is trots op zijn zaak en leidt met verve de gasten rond. De kamers en suite zijn als salons ingericht in een zwoele kleurstelling met stoelhoezen, luchters en gedrapeerde gordijnen. De nieuw aangebouwde serre heeft een houten vloer afgebiesd met zwarte en witte tegels. De zwart en wit beklede stoelen staan aan houten tafels. De struise gordijnen doen de akoestiek goed. Vooral `bruidjes vallen voor de serre'. De Kastanjehof is een feestadres en het bruidsseizoen staat weer op ontluiken. In de tuin wordt langs de vijver een eetvlonder aangelegd, een verstandige investering met het oog op duurzame klimaatverandering.

De Kastanjehof ziet er zeer verzorgd uit, biedt een prettige ambiance, maar is niet uniek. Wie de Kastanjehof het mooiste restaurant van Nederland vindt, heeft nog nooit het uitzicht van De Bokkedoorns in Overveen gezien, of de schilderijen bij De Swaen in Etten Leur, of de inrichting van Beluga in Maastricht of de entourage van Karel V in Utrecht.

Op tafel komen gerechten als ravioli's met een vulling van schelpdieren, vergezeld van een lichtgele, schuimige saffraansaus, groene asperges en paarse daikonkers. Dat ziet er fraai en kleurrijk uit. De smaak is ook goed, de kok kiest voor klassieke combinaties. Zo vertoeven in de Gemertse variant van de Italiaanse monte e mare de coquilles met eendenleverkrullen op een bergje paddenstoelenrisotto. Onder de parelhoenfilet ligt een assortiment aan groentes, erop een boeketje witte bonen, eromheen een subtiele mosterdsaus. De genereuze portie zwezerik is stevig gebakken. Ongevraagd is de aangekondigde gesmoorde zuurkool vervangen door hetzelfde garnituur als bij de parelhoen. Dat laat zien dat we niet te maken hebben met echte topgastronomie. De Kastanjehof biedt wel prijsplezier, drie gangen à la carte voor twee personen vergden nog geen 100 euro. Er wordt in de Kastanjehof smakelijk gekookt op een goed niveau, maar niet op topniveau. De score van 9 vind ik te hoog. Maar wie zou tegen het volk zijn stem willen verheffen?

Kastanjehof,

Heuvel 4 Gemert, 0492 361912,

www.kastanjehof.com

    • Joep Habets