Opinie

    • Youp van ’t Hek

De Kistjes

Hoe komen de Kistjes de winter door? Het was binnen ons gezin een dagelijks terugkerend item. Ik heb het uiteraard over de hoogste baas van ING en zijn gezin. Er waren geruchten dat mevrouw Kist dagelijks uit poetsen ging en dat de familie wekelijks door de huis-aan-huisbladen scharrelde om te kijken wie de beste appelmoesaanbieding had: de Edah, de Lidl of de Aldi. De kleine Kistjes liepen onderhand diverse krantenwijken en waren dolblij met de zondagkrant van De Telegraaf. Dat betekent een dag extra werk. We wilden graag helpen. Ik overwoog een benefietvoorstelling.

Maar gelukkig is er een eind gekomen aan de schrijnende situatie. De Kistjes zijn gered. Ewald heeft opslag gekregen. Hoeveel? Vierenzestig procent.

Hoe geef je jezelf als bestuursvoorzitter een opslag van vierenzestig procent? Word je op een ochtend zeer tevreden wakker en besluit je onder het scheren om het op de agenda te zetten? Of bel je eerst commissaris Wim Kok? En hoe kom je aan vierenzestig procent? Als je met de bonden onderhandelt zit je kinderachtig te mierenneuken over 2,3 procent. Hooguit. En daar gaat meestal een derderangs amateurtoneelstuk aan vooraf. Maar hoe vertel je aan je collega’s dat je vierenzestig procent loonsverhoging wilt?

Geef je op de golfclub minder rondjes? Leen je af en toe een tientje bij je chauffeur? Laat je het bij de melkboer opschrijven?

Ik zie de vergadering van de raad van bestuur. Stuk of zes van die hete-aardappeltypes bij elkaar en dan opeens komt het salarisverhoginkje van Ewald ter sprake. Moet hij even de kamer uit? Zien we hem een kwartiertje ijsberen op de gang? Of mag hij gewoon meestemmen? En wat krijgt de rest? Je moet compenseren. Want je kunt natuurlijk niet vierenzestig procent uit de ruif graaien en de rest gewoon twee procent geven.

Vierenzestig procent mag je toch gerust een gênante verhoging noemen. Natuurlijk moet je het internationaal zien en mag je niet te polderig denken en zijn dit soort bedragen in het buitenland heel normaal, maar toch: een salarisverhoging van vierenzestig procent. Ik zou het niet zonder schaamrood durven aansnijden.

En hoe kwam Ewald thuis? Riep hij heel hard `Joehoe’ naar het vrouwtje? Legde hij haar meteen plat op het tuttige country-bankstel? Werd het gevierd met een etentje? Op naar de chinees! We hebben het over tonnen euro’s.

En hoe loopt Ewald nu door het kantoor? Opgeheven hoofd? Zo’n blik alsof er niks gebeurd is. Hij weet natuurlijk hoe hij door het personeel gezien wordt. Gewoon een geile graaier. Niks meer, niks minder. Hebberig type. Tikje ordinair ook.

Natuurlijk is Peter Paul de Vries boos en uiteraard zal hij op de komende aandeelhoudersvergadering wat vervelende vragen stellen. Maar de antwoorden liggen al klaar. De Kistjes lachen erom. Vinden de vragen hooguit hinderlijk.

Vierenzestig procent loonsverhoging. Als ik de werkster van de familie was zou ik minimaal een bloemetje sturen. Al is het maar om ze te laten voelen dat je het weet. Wat ik op het kaartje zou zetten? Gewoon heel simpel: Het zal mij benieuwen.

En hoe reageert de buurt? Ik ga er toch van uit dat de Kistjes tussen de andere rijken wonen en dat er op de buurtborrel hevig geroddeld wordt. En het zet natuurlijk kwaad bloed bij de dames. Die beginnen voor het slapen zuur tegen hun mannen te azijnen: ,,Ewald kreeg vierenzestig procent! Hoor je me? Vierenzestig procent!!” En dat gaat natuurlijk door. ABN Amro blijft niet achter. Die mannen kennen elkaar, lunchen samen op De Groote Club en dan kan je natuurlijk niet met een zeikerige stijging van een paar procent aankomen. Dan ben je een regelrechte loser.

Dus let op mijn woorden: de komende weken komt er een revolutie. Topmannen verdriedubbelen hun salaris. Acht tot negen miljoen euro is volkomen normaal. Opties, premies en andere uitkeringen vliegen door Laren, Blaricum en Wassenaar. Rijkman Groenink laat het er niet bij zitten, Jeroen van der Veer smeedt plannen en Edje Hamming zit al zes dagen bij zijn accountant. Ewald heeft een trend gezet. Ewald is hun held. De Robin Hood van Wassenaar. Heerlijk. Ewald bedankt!

    • Youp van ’t Hek