Bush roept op tot volharding

De Amerikaanse president Bush heeft de wereld opgeroepen de meningsverschillen over de noodzaak van de oorlog in Irak en de aanhoudende Amerikaanse militaire aanwezigheid te begraven. Bush zei ook dat geen enkel land zich kan onttrekken aan de oorlog tegen het terrorisme. Er bestaat geen ,,neutrale grond in de strijd tussen beschaving en terreur'', aldus de president, en er is geen ruimte voor ,,het doen van concessies''.

President Bush zei dit gisteren in een toespraak in het Witte Huis tot diplomaten, afkomstig uit 83 landen, ter herdenking van het begin van de oorlog in Irak, vandaag precies een jaar geleden. Volgens de president is die oorlog een succes gebleken, ondanks tegenovergestelde beweringen (zoals van de beoogde nieuwe Spaanse premier Zapatero) of geventileerde twijfels (zoals recentelijk van de Poolse premier Kwasniewski). ,,Er heeft over deze zaak (de noodzaak van de inval in Irak) onenigheid bestaan tussen oude en gewaardeerde vrienden. Deze meningsverschillen behoren tot het verleden. Iedereen kan nu constateren dat door de val van de Iraakse dictator een bron van geweld, agressie en instabiliteit in het Midden-Oosten is weggenomen'', zei Bush.

In een indirecte verwijzing naar de aanslagen van vorige week in Madrid en het voornemen van Zapatero om de Spaanse troepen terug te halen uit Irak, zei president Bush dat alle landen in de wereld standvastig moeten blijven in de strijd tegen de terreur. ,,Geen enkele concessie zal hun haat (van Al-Qaeda en zijn aanhangers) doen wegsmelten. Geen enkele tegemoetkoming zal hun eindeloze wensen bevredigen. Hun ultieme ambities zijn het controleren van de volkeren van het Midden-Oosten en om de rest van de wereld te chanteren met massavernietigingswapens.'' Daarom, aldus Bush, zal ,,elk teken van zwakte het gebruik van terroristisch geweld bekrachtigen en meer geweld voor alle landen uitlokken''. De enige zekere manier om onze bevolking te beschermen, is door ,,eensgezinde en besluitvaardige actie''.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, bracht gisteren een verrassingsbezoek aan Bagdad. Minister Powell zei daar dat niet de oorlog in Irak onder Amerikaanse leiding, maar de terroristen de oorzaak zijn van de huidige instabiliteit in de wereld.