Beleg in Pakistan zet dollar op winst

De Amerikaanse dollar is gisteren zowel tegenover de euro als de Zwitserse franc gestegen na berichten dat Pakistaanse troepen bij een omsingeling van moslimextremisten op fel verzet stuiten. Volgens onbevestigde berichten zou Ayman al-Zawahiri, de rechterhand van Osama bin Laden, zich in de groep bevinden. De ingesloten groep zou zich met zwaar materieel verzetten in het grensgebied met Afghanistan.

Al-Zawahiri staat tweede op de lijst van meest gezochte terroristen door de Amerikaanse FBI. De gevangenneming van de 52-jarige Egyptenaar zou een belangrijke steun in de rug voor de Amerikaanse president Bush betekenen. Opnieuw deed bovendien het gerucht de ronde dat Osama bin Laden zelf gepakt zou zijn. De Amerikaanse dollar steeg met 1 procent tegenover de euro naar 1,2278 dollar.

Ondanks herhaalde waarschuwingen van politici zien de financiële markten de eventuele gevangenneming van een kopstuk van Al-Qaeda als een slinkende kans op terroristische aanslagen. Eerder deze week kwam de dollar onder druk door vrees voor een bom in de Kanaaltunnel. De aanslagen in Madrid zorgden eveneens voor een verzwakking van de Amerikaanse munt.

Volgens analisten is de relatie tussen de dollar en de vrees voor terroristische aanslagen vooral een vertrouwenskwestie. Bin Laden in het gevang zou het Amerikaanse vertrouwen oppeppen. De Amerikaanse dollar steeg ook vlak nadat Saddam Hussein werd ingesloten. De Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz zei gisteren dat de vangst van Zawahiri weliswaar groot nieuws zou zijn, maar dat het oppakken van terroristische leiders niet betekent dat daarmee de terreur ook zal verminderen.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten voor de tweede achtereenvolgende week met verlies. Sinds de aanslagen in Madrid is de S&P 500-index met 4,1 procent gedaald. Het geslonken vertrouwen van beleggers wordt ook veroorzaakt door tegenvallende banengroei in Amerika. De Dow Jones-index kwam dichter bij de grens van 10.000 punten door een daling met 1,1 procent tot 10.187 punten. Schermenbeurs Nasdaq sloot opnieuw onder de 2.000 punten.

Ook de Europese beurzen sloten voor de tweede achtereenvolgde week lager. De AEX-index verloor 0,7 punten op 336 punten. Eerder deze maand noteerde de graadmeter van de 25 grootste beursgenoteerde ondernemingen nog boven de 360 punten.