Athene

Bij alle gedoe over de trage voortgang van de bouwwerkzaamheden voor de Olympische Spelen, zou een mens zomaar kunnen vergeten dat ook dingen goed gaan. De Griekse turners bijvoorbeeld gaven donderdag acte de présence tijdens vijf dagen durende testwedstrijden in de arena waar in augustus de allerbesten de degens zullen kruisen. Niet alleen presteerden zij naar verwachting, ook de locatie werd in orde bevonden. Die dateert van 1995 en hoefde gelukkig niet uitbundig gerenoveerd te worden. In het sportcomplex kunnen straks 15.000 bezoekers ook genieten van de halve finale én de finale basketbal. Demosthenes Tambakos, wereldkampioen ringen en tweede bij de Spelen in 2000, toonde zich zeer ingenomen met de locatie én met zijn eigen prestaties. Nog meer goed nieuws: de bouw van hotel Hera, ten zuiden van de Acropolis, is bijna voltooid. Daar wordt een deel van de buitenlandse sportpers gehuisvest. Met een metrostation om de hoek, een prima locatie. De Griekse krant Kathimerini echter toonde zich gisteren blijkens het hoofdartikel `Chaos en onbeschaamdheid' zeer negatief over de gang van zaken. Volgens de krant is de belangrijkste taak voor de nieuwe regering om Griekenland niet belachelijk te maken en er alles aan te doen om op tijd klaar te zijn. Dat lukt, natuurlijk. En zo niet? Ti na kanoume. (Wat kunnen we er aan doen.) Maar zover zullen de Grieken het niet laten komen. Daar is het volk toevallig net iets te trots voor.

Dit is de 29ste aflevering in een serie over de Olympische Spelen.

    • Anna Visser