Antilliaanse minister hield partijgenoot uit cel

De Antilliaanse minister van Justitie Komproe van Frente Obrero Liberashon (FOL) hield partijgenoot Monte drie maanden uit de gevangenis.

Ben Komproe negeerde de wettelijke regeling voor ziekenhuisopname van gedetineerden. Dit kwam donderdag aan het licht nadat het openbaar ministerie een kort geding had aangespannen. Daarin eiste het OM van gevangenisdirecteur U. Floran dat Monte het ziekenhuis verlaat waar hij al sinds juli vorig jaar verblijft en de gevangenis ingaat. Monte is vorig jaar veroordeeld wegens corruptie.

Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat Monte al op 16 december door zijn cardioloog uit het ziekenhuis is ontslagen. Volgens gevangenisdirecteur Floran mocht Monte in zijn eerste klas kamer blijven omdat Komproe daartoe opdracht had gegeven `op sociale indicatie'. In de wettelijke regeling voor ziekenhuisopname van gedetineerden wordt uitsluitend `medische indicatie' genoemd als reden voor ziekenhuisopname.

Monte verblijft op eigen kosten in de luxe-vleugel van een ziekenhuis in Willemstad. Want Monte is ziek, zo betoogde zijn advocaat, mr. E. Sulvaran. ,,Hij is hart- en leverpatiënt en zou een verblijf in de gevangenis niet overleven''.

De coalitiepartijen wisten niets van deze voorkeursbehandeling en zijn woedend.

Ook de bezoekregeling voor gedetineerden in het ziekenhuis werd op last van Komproe ten behoeve van Monte terzijde geschoven. Normaal gesproken mogen gedetineerden die in het ziekenhuis zijn opgenomen tweemaal per week een half uur bezoek ontvangen. Komproe schortte in oktober deze regeling voor de FOL-adviseur op, in afwachting van een gesprek tussen hemzelf, Floran en premier Mirna Louisa-Godett. Dat gesprek is er nooit gekomen en Monte ontvangt nog steeds van de vroege ochtend tot de late avond familie en partijgenoten. Zij komen ongehinderd langs de bewaking die 24 uur per dag voor zijn deur zit.

Het Hof noemt de geschetste situatie ,,uit het oogpunt van behoorlijke rechtshandhaving ongewenst en in strijd met de rechtsgelijkheid''. Ook schaadt deze situatie het vertrouwen van het publiek in de rechtsorde, aldus het Hof. Op 29 maart wil het Hof van de twee gevangenisartsen weten wat er in de gevangenis zou moeten worden aangepast om Monte te kunnen detineren. Op 2 april neemt het Hof een besluit over de eis van het OM.

De Curaçaose coalitiepartners vroegen gistermiddag een spoedberaad aan met de FOL en haar eveneens wegens corruptie veroordeelde leider Anthony Godett. Ersilia de Lannooy, leidster van volkspartji PNP (Partido di Pueblo) en Errol Cova, leider van de vakbondspartij PLKP (Partido Laboral Krusada Popular), beiden tevens minister in het kabinet Godett, zijn overdonderd. De Lannooy: ,,Wij wisten niet dat Monte uit het ziekenhuis was ontslagen. Daarover heeft Komproe ons nooit iets gezegd. Hij sleept de hele regering hierin mee.''

Het gebeuren is koren op de molen van oppositiepartij PAR (Partido Antia Restrukturá). Deze partij diende twee weken geleden tevergeefs een motie van wantrouwen tegen Komproe in en kondigt aan een openbare vergadering te zullen aanvragen. PAR-leider Etienne Ys: ,,Komproe heeft de rechtsstaat verkracht.''

    • Marjo Nederlof