Airbus order van vier miljard op markt in VS

De Europese vliegtuigbouwer Airbus kan een nieuw succes bijschrijven in de Verenigde Staten, de thuisbasis van aartsrivaal Boeing. De luchtvaartmaatschappij Spirit Airlines heeft 35 vliegtuigen van de Airbus A320-serie besteld en een optie genomen op nog eens zestig toestellen. De gisteren bekendgemaakte transactie heeft bij uitoefening van alle opties een waarde van ongeveer 5 miljard dollar (ruim 4 miljard euro). Spirit Airlines gebruikt de vliegtuigen voor volledige vervanging en uitbreiding van zijn vloot van 32 toestellen van het type MD-80 van de door Boeing overgenomen fabrikant McDonnell Douglas. Spirit Airlines heeft als thuisbasis Fort Lauderdale in de staat Florida en voert dagelijks 115 goedkope vluchten uit op zestien Amerikaanse steden.