VS klaagt over China bij WTO

De Amerikaanse overheid heeft een officiële klacht ingediend tegen China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). China zou met behulp van ongunstige belastingmaatregelen een extra barrière opwerpen voor de import van Amerikaanse halfgeleiders.

De stap van de VS is de eerste actie tegen China sinds het in 2001 lid is geworden van de WTO. Amerikaanse chipfabrikanten stellen dat hun Chinese concurrenten bevoordeeld worden door ruimere aftrekmogelijkheden (tot 80 procent) als het om BTW gaat. Buitenlandse firma's hebben dat niet, waardoor ze qua prijsstelling een grote achterstand hebben op binnenlandse concurrenten uit de chipsector.

,,Amerikaanse producenten van halfgeleiders en van andere producten hebben het recht op een zelfde uitgangspositie als Chinese firma's'', zei Robert Zoellick, de handelsvertegenwoordiger van de VS, gisteren in een toelichting. ,,Als lid van de WTO moet China zich houden aan zijn WTO-verplichtingen.''

Met het indienen van de klacht gaat een periode van zestig dagen in, waarin de betrokken landen alsnog om tafel kunnen gaan zitten om een oplossing te zoeken voor het handelsconflict. Als dat niet lukt, kan de VS de zaak voorbrengen bij een speciaal panel voor handelsconflicten van de WTO. De Amerikaanse regering heeft echter al gezegd dat eerdere gesprekken over het meningsverschil op niets waren uitgelopen.

Met de stap van de regering-Bush willen de VS aantonen dat ze werk maken van het terugdringen van het tekort op de handelsbalans ten opzichte van China van 124 miljard dollar. Het verminderen van het handelstekort moet ook leiden tot minder verplaatsing van productiewerk naar China. Dit onderwerp speelt op dit moment een rol in de campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Democratische presidentskandidaat John Kerry verwijt Bush dat zijn vrijehandelspolitiek ten koste is gegaan van werkgelegenheid.