`Vervolg geen hiv-geïnfecteerden om onveilige seks'

Het strafrechterlijk vervolgen van HIV-geïnfecteerden die onveilige seksuele contacten hebben gehad, heeft meer nadelen dan voordelen. Tot deze conclusie komt de commissie `Aidsbeleid en stafrecht' in het gisteren verschenen rapport `Penitentie of preventie'. De deskundigencommissie, ingesteld door het Aids-fonds en onder voorzitterschap van de gezondheidsjurist prof.mr. Johan Legemaate (KNMG), beveelt het openbaar ministerie aan vervolging slechts in te stellen bij onveilige seksuele contacten wanneer sprake is van machtsongelijkheid, dwang of misleiding. Uitspraken van de Hoge Raad hebben ertoe geleid dat hiv-geïnfecteerden zijn aangeklaagd voor (poging tot) zware mishandeling. Een aantal zaken leidde inmiddels tot veroordeling met zware straffen. Volgens de commissie leidt vervolging ertoe dat deze mensen hun besmetting verzwijgen en geen behandeling ondergaan. De commissie deelt hiermee de opvatting van UNAIDS dat het gebruik van strafrecht contraproductief is in de bestrijding van aids.