Twee op drie `niet zo' in kunst geïnteresseerd

Twee van elke drie Nederlanders zeggen ,,niet zo'' geïnteresseerd te zijn in kunst. De rest is ,,sterk'' (9 procent) of ,,tamelijk sterk'' (22 procent) geïnteresseerd.

De belangstelling voor klassieke muziek is iets groter en die voor schilderkunst nog iets kleiner. Ruim de helft van de Nederlanders bezocht vorig jaar geen museum en las evenmin een literair boek. Dit blijkt uit cijfers van de dienst kijk- en luisteronderzoek van de publieke omroep.

Voorts heeft het Sociaal Cultureel Planbureau berekend, dat de belangstelling voor de traditionele kunsten niet langer toeneemt naarmate men ouder wordt. ,,De verwachting dat er uiteindelijk altijd een ouder publiek geïnteresseerd zal raken in opera en ballet, wordt gelogenstraft'', zei NPS-programmamaker Oscar van der Kroon gistermiddag tijdens een symposium over de vraag hoe een ideaal tv-programma over kunst er uit zou moeten zien. Hij is eindredacteur van de cultuurrubriek TV3, die vanaf 26 april dagelijks om half 8 te zien zal zijn op Nederland 3, rechtstreeks vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het nieuwe programma wordt beurtelings gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en Hadassah de Boer, en gaat voorlopig drie maanden door. Naast de hoofdgast is er steeds een ,,observeerder'' die kunstuitingen bespreekt: Ronald Giphart (boeken en films), Manon Uphoff (podiumkunsten), Cornald Maas (media) en Jim de Groot (muziek).

Van der Kroon repte over het gebrek aan belangstelling dat bij het grote publiek voor een kunstprogramma zou bestaan, terwijl de omroepleiding op dat tijdstip bij voorkeur een half miljoen kijkers zou willen trekken. Zijn vermoedens over de geringe aantrekkingskracht van high culture werden vanuit de zaal bevestigd door tv-maker Harry de Winter. Zodra hij in zijn programma Wintertijd een gast als Remco Campert, Harry Mulisch of Salman Rushdie ontvangt, wordt de gemiddelde kijkdichtheid meer dan gehalveerd.

Het populairste kunstprogramma op de Nederlandse televisie is Tussen kunst en kitsch, met een gemiddelde van 1,3 miljoen kijkers. De rubrieken Close Up en Het uur van de wolf, waarin kunstdocumentaires worden uitgezonden, halen respectievelijk 215.000 en 195.000 kijkers. Het VPRO-programma R.A.M., dat volgend seizoen niet meer wordt gepresenteerd door Pieter Bouwman en George van Houts, haalt gemiddeld 100.000 kijkers.

    • Henk van Gelder