Tumult in Schinnen over belangenverstrengeling

Het Limburgse Schinnen (13.680 inwoners) heeft zijn eigen bouwaffaire. Hoofdpersoon is wethouder M. Smeets (openbare werken, CDA) tevens voorzitter van het plaatselijke zangkoor Crescendo. Een dubbelfunctie die hem opbrak.

Koorvoorzitter Smeets reisde met `zijn' Crescendo in oktober vorig jaar naar het Poolse Crobia, voor een optreden. Het Schinnense wegenbouwbedrijf Roecx betaalde de kosten voor de touringcar-reis: 6.700 euro. Twee maanden later kreeg Roecx een flinke opdracht van de gemeente Schinnen, op voorstel van wethouder Smeets. Andere wegenbouwers mochten niet meedingen naar de opdracht. Daarmee werd afgeweken van het uitgangspunt van het aanbestedingsbeleid dat opdrachten boven 50.000 euro meervoudig worden aanbesteed. De opdracht kostte 320.000 euro.

Dat een uitzondering is gemaakt, heeft volgens de gemeente van doen met de ,,lokale bekendheid en flexibiliteit'' van wegenbouwer Roecx.

De zaak werd een affaire toen de gemeenteraad over de gift werd geïnformeerd middels een anonieme brief. Dat de schijn van belangenverstrengeling is gewekt, wil burgemeester F. Beckers (PvdA) best toegeven. ,,Ik was niet op de hoogte van die gift. Het was wijs geweest als wethouder Smeets het gemeld had in het college vóórdat wij die opdracht voor de renovatie van het centrum van Oirsbeek (een kerkdorp in de gemeente, red) verleende. Als wij het hadden geweten, dan was het misschien een meervoudige aanbesteding worden.''

In de gemeenteraad is inmiddels een ,,stevige discussie'' geweest, zegt de burgemeester, maar wethouder Smeets hoeft niet op te stappen. Wel komt er een aanscherping van de gedragscode. De kwestie trok al met al veel aandacht, zelfs de `gouverneur' belde, vertelt Beckers. ,,De gouverneur moet zich er helemaal niet mee bemoeien'', reageert hoofdrolspeler Smeets. ,,Ik ben me van geen kwaad bewust. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, meer niet.''