Trump wil op `You're fired' auteursrecht

Deinend op de golven van zijn zegetocht op de televisie heeft de Amerikaanse vastgoedtycoon Donald Trump auteursrecht aangevraagd op zijn bekendste uitspraak: ,,You're Fired'' (je bent ontslagen). Trump hoopt de zin, die de vele werkloze Amerikanen bekend in de oren moet klinken, te kunnen gebruiken voor een kledinglijn, spelletjes en casinodiensten.

Hoewel Trump ook in het echte leven regelmatig werknemers met harde hand buiten de deur zet, is `zijn' You're Fired bij het Amerikaanse publiek bekend geworden door het tv-programma The Apprentice. Daarin strijden zestien zakenmensen in spe, acht mannen en acht vrouwen, om een plek binnen de Trump-organisatie voor een jaarsalaris van 250.000 dollar.

Voor die droombaan worden de kandidaten elke week in teamverband opgezadeld met opdrachten om zoveel mogelijk geld te verdienen. Vorige week moest Heidi Bressler, topper bij het telecombedrijf Qwest, de show verlaten omdat ze volgens Trump te weinig leiderschapskwaliteiten had getoond. Na tien uitzendingen zijn vier mannen en zes vrouwen weggestuurd.

De serie is een regelrechte hit voor de televisiezender NBC. Miljoenen kijkers kunnen elke week haast niet wachten op de slotzin van Donald Trump als hij weer een droom van een kandidaat om zeep helpt.

De populariteit van The Apprentice heeft al enkele zakenlui tot handel aangezet. Zo verkoopt het bekende New Yorkse warenhuis Bloomingdale's T-shirts met de opdruk You're Fired.