TPG stelt winst naar beneden bij

Post- en logistiek concern TPG verlaagt de nettowinst over 2003 met 59 miljoen euro, tot 300 miljoen. De verlaging is bijna de helft meer dan de `maximaal' 40 miljoen die TPG vorige maand verwachtte.

In reactie op het nieuws daalde de beurskoers 1 procent naar 16,63 euro.

De bijstelling is het gevolg van een al langer lopend probleem van Britse TPG-dochters met de Britse belastingautoriteiten. TPG maakte daar bij de presentatie van de jaarcijfers vorige maand pas melding van. Toen bleek ook dat in verband hiermee de accountant zijn goedkeuring aan de jaarcijfers over 2003 had onthouden. Inmiddels is de jaarrekening afgetekend.

De raad van commissarissen van TPG heeft de afgelopen maand een intern onderzoek laten doen naar de Britse belastingproblemen. Daaruit blijkt dat ,,niet alle relevante informatie over bepaalde belastingkwesties in voldoende mate bekendgemaakt was'' aan de fiscus en accountant PricewaterhouseCoopers, zo blijkt uit het vanochtend verschenen jaarverslag.

De commissarissen hebben de raad van bestuur ,,opdracht gegeven organisatorische en personele veranderingen door te voeren'' bij enkele Britse dochterondernemingen. Volgens een TPG-woordvoerder gaat het ,,om een klein aantal mensen''.

Vorige maand meldde TPG-bestuursvoorzitter Peter Bakker nog dat het probleem het bedrijf ,,maximaal'' 40 miljoen euro zou kosten. Nu maakt TPG bekend dat dit 59 miljoen euro zal zijn, ofschoon de ,,uiteindelijke verplichting'' nog door de Britse fiscus moet worden vastgesteld. De woordvoerder van TPG zei vanmorgen dat het bedrijf er ,,alle vertrouwen'' in heeft dat het uiteindelijke bedrag de 59 miljoen niet zal overschrijden.

De toename met 19 miljoen zou het gevolg zijn van een ,,bredere blik'' op de problemen dan aanvankelijk de bedoeling was. Volgens TPG zijn nu alle moeilijkheden met de fiscus in het Verenigd Koninkrijk in beeld gekomen. Vorige maand werd gesproken over problemen met één houdstermaatschappij, niet met operationele bedrijven. Nu maakt TPG melding van ,,enkele Engelse dochterondernemingen''. Elders spelen ,,geen vervelende belastingkwesties'', aldus de TPG-woordvoerder.

Analisten reageren in het algemeen vrij mild. ,,Ze hebben het onderschat'', meent Richard Withagen van Delta Lloyd Securities. ,,Het is niet goed te praten, maar je ziet dat er nu veel meer interne controle is.'' Jaap Barendregt van FBS Bankiers spreekt over ,,weer een smet'' op TPG en bestuursvoorzitter Bakker na de problemen met de logistiek-divisie van TPG.