Top Parmalat hoort eerste aanklacht

Oprichter en voormalig bestuursvoorzitter Calisto Tanzi van het zuivelbedrijf Parmalat werd gisteren onder bewaking naar een ziekenhuis gebracht voor een medische controle. Later op de dag werd Tanzi met nog 28 andere verdachten formeel aangeklaagd wegens de fraude bij Parmalat. De aanklacht van gisteren luidde samenzwering bij het afgeven van valse verklaringen om de beurskoers te laten stijgen. Wanneer de verdachten, behalve de voormalige top van Parmalat ook medewerkers van de Bank of America en de accountantskantoren Grant Thornton en Deloitte, hieraan schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen. Andere aanklachten met betrekking tot de fraude bij het Italiaanse zuivelbedrijf volgen nog. Volgens betrokkenen kan dit een jaar duren als gevolg van de complexe juridische structuur van Parmalat. Naar schatting is meer dan 10 miljard euro bij het bedrijf verdwenen. De familie Tanzi en andere topfunctionarissen zouden daarvan 1 miljard voor eigen gewin hebben verduisterd. (Foto AP)