Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over hoe de man in de straat bij kan dragen aan het voorkomen van terroristische aanslagen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Onder meer een gesprek met Efraïm Halevy, de ex-chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, over de vraag of er een Europese CIA moet komen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. een gesprek met de fractieleiders Wouter Bos en Maxime Verhagen over de bomaanslagen op Madrid, de Nederlandse militairen in Irak en terrorismebestrijding. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Schrijver van beroep. De schrijvers Erwin Mortier, Pauline Slot, Lisa de Rooy, Rebecca Gomperts, Hagar Peeters en Ayatolla Musa vertellen over hun ervaringen na hun debuut in 1999. Gisteren in tv-vooraf besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

Deadly Arts: Karate. Derde deel in een serie over verschillende vechtsporten met expert Josette D. Normandeau. In deze aflevering gaat het haar om de spiritualiteit en traditie van de honderden jaren oude vechtsport karate. National Geographic, 22.00-23.00u.

Factor: Piloten aan de drugs. Reportage over de verstrekking van amfetamines en kalmeringsmiddelen aan Amerikaanse piloten die op 19 op 20 maart 2003, Bagdad bombardeerden. Binnen de Amerikaanse luchtmacht, marine en special forces is het gebruik van drugs aan de orde van de dag. Amerikaanse soldaten vertellen dat zij stelselmatig gedrogeerd ten strijde trekken. Ned.1, 22.40-23.05u.

AMUSEMENT & DRAMA

Grijpstra en De Gier. Eerste deel van een Nederlandse politieserie met o.a. de acteurs Jack Wouterse als Grijpstra, Roef Ragas als De Gier en Lex van Delden als commissaris. Slechts de titel verwijst naar de boeken van Janwillem van de Wetering. RTL4, 20.30-21.30u.

Tv-show. Gesprek met Herman van Veen over o.a. zijn 40-jarige carrière en ouders. Verder het blinde Duitse meisje Sabryie Tenberken dat in Bonn een `brailleschrift' in het Tibetaans ontwikkelde en het Nederlandse echtpaar Paul en Debby Verhoeven, dat met hun hotel in Cannes met problemen kampt. Ned.2, 21.30-22.30u.

FILM

Coming to America (John Landis, 1988, VS). Eddie Murphy speelt hoofdrol en, onherkenbaar, vier bijrollen in routineuze komedie over Afrikaanse kroonprins die, incognito tussen de armen van New York, een vrouw zoekt. Versleten sprookjes-clichés. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

15 Minutes (John Herzfeld, 2001, VS/Duitsland). Krampachtige mediasatire trakteert op misdaad, mediakritiek, Robert De Niro op de automatische piloot, lekkerbekkende oneliners en zoekt onderwijl een zondebok voor het vele geweld in de wereld. Net5, 22.00-0.10u.

Midnight Express (Alan Parker, 1978, VS). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.20-1.20u.

Sophiiiie! (Michael Hofmann, 2002, Duitsland). Actrice Katharina Schüttler maakt indruk als kwetsbare jongedame in een zelfdestructieve nacht, voorafgaand aan een bezoek aan de de abortuskliniek. Stijl is verwant aan die van de gebroeders Dardenne (Rosetta) en Lukas Moodyson (Lilya 4-ever). Ned.3, 23.50-1.35u.

Knockin' on Heaven's Door (Thomas Jahn, 1997, Duitsland/Nederland/België). Huub Stapel en Rutger Hauer spelen gangsters in, in Duitsland zelf uiterst succesrijke, komische roadmovie over twee terminale kankerpatiënten die graag de zee willen zien en daartoe een auto (met verborgen gangsterbuit) stelen. Ned.1, 23.58-1.23u.

Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958, VS). Essentiële Hitchcockthriller behoort, net als Rear Window, tot de meest geplagieerde films uit de geschiedenis. Ex-politieman James Stewart kan uit hoogtevrees niet voorkomen dat Kim Novak de dood vindt en komt dan een vrouw tegen die als twee druppels water op haar lijkt. Net5, 0.10-2.20u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Struikgewasfotograaf Joop van Tellingen praat over zijn Oranjefoto's die tot half mei te zien zijn in het Stadsmuseum in IJsselstein. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Frans Stuurman in Rotterdam besprekingen van de roman Field Study van de Engelse schrijfster Rachel Seiffert en de film Runaway Jury, van Gary Flader naar het gelijknamige boek van schrijver John Grisham. Verder het eerste deel over de jazz-bassist en componist Charles Mingus en in het tweede uur beeldhouwer Auke de Vries. 747AM, 21.02-23.00u.