Ruzie Georgië en Adzjarië bijgelegd

De leiders van Georgië en de opstandige regio Adzjarië hebben gisteren hun felle conflict bijgelegd, reden voor de Georgische president Michail Saakasjvili om de economische blokkade van Adzjarië te beëindigen.

Saakasjvili kwam gisteren vanuit Tbilisi naar de hoofdstad van Adzjarië, Batoemi, voor een direct gesprek met de Adzjarische leider Aslan Abasjidze. In dat gesprek werden de geschillen bijgelegd. Abasjidze beloofde de opposanten, die hij in de gevangenis heeft gegooid tijdens demonstraties tegen zijn bewind, vrij te laten. Hij beloofde bovendien in zijn regio geen hindernissen op te werpen voor de Georgische parlementsverkiezingen van 28 maart.

De crisis tussen het centrale gezag en dat van Abasjidze barstte afgelopen zondag los toen Saakasjvili de toegang tot Adzjarië werd ontzegd; hij wilde in de Adzjarische hoofdstad Batoemi campagne voeren voor de parlementsverkiezingen, maar werd teruggestuurd door gewapende Adzjariërs. Abasjidze trekt zich de facto al jaren niets aan van het centrale gezag in Tbilisi.

Na het akkoord van gisteren beloofde Saakasjvili om middernacht de blokkade van Adzjarië op te heffen. Dat is inmiddels gebeurd: de regio is weer over land en zee en door de lucht bereikbaar.

Saakasjvili prees de Russische president Vladimir Poetin, die naar zijn zeggen een ,,constructieve rol'' heeft gespeeld bij het beëindigen van de crisis ,,zonder dat te tonen''. Rusland, dat de afgelopen jaren door dik en dun Abasjidze heeft gesteund, stuurde begin deze week burgemeester Joieri Loezjkov van Moskou naar Batoemi. Over het resultaat van diens besprekingen met Abazjidze is niets bekendgemaakt.

Tegelijkertijd besprak de voorzitter van de Georgische Veiligheidsraad, Vano Merabisjvili, in Moskou de crisis met zijn Russische collega Ivanov en met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Merabisjvili zei woensdag dat Moskou de sleutel voor de crisis in handen heeft.