President Taiwan bij aanslag lichtgewond

De Taiwanese president Chen Shui-bian en vice-president Annette Lu zijn vandaag, op de dag voor de presidentsverkiezingen, neergeschoten tijdens een campagnetocht door de Zuid-Taiwanese stad Tainan.

Daarbij werd Chen in zijn buik geraakt. Lu kreeg een kogel in haar been. President en vice-president werden in een ziekenhuis opgenomen, waar ze korte tijd behandeld werden. Inmiddels zijn ze teruggekeerd naar de hoofdstad Taipei. Chen liet oproepen tot kalmte.

Chen en Lu werden onder vuur genomen toen zij in een open voertuig door Tainan reden. Daarbij wuifden zij naar het publiek. Tainan geldt als een bastion van de Democratisch Progressieve Partij (DPP), de partij van Chen.

De politie heeft verklaard dat bij de aanslag twee pistolen zijn gebruikt en dat ten minste twee kogels zijn afgevuurd. Over de dader of daders tast de politie in het duister. Politiek geweld komt, behalve tijdens de vaak aangehaalde vuistgevechten in het parlement, vrijwel niet meer voor in Taiwan. China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie, heeft gezegd `kennis te hebben genomen' van de aanslag.

Aanvankelijk werd vermoed dat Chen was geraakt door een van de rotjes die voortdurend worden afgeschoten tijdens zijn campagnetoernee.

De verkiezingen van morgen gaan gewoon door, maar de campagnes van de DPP en de nationalistische partij, de Kwomintang (KMT), zijn stilgelegd. Chen, een van de grondleggers van de DPP, ijvert voor een tweede ambtstermijn van vier jaar. Zijn enige opponent bij de stembus, KMT'er Lien Chan, zit hem echter op de hielen.

Maar de aanslag versterkt vermoedelijk de positie van Chen, die veel minder populair is dan vier jaar geleden, toen de KMT na meer dan vijftig jaar haar dominante positie verloor en de DPP'er Chen president werd. Dat waren de tweede vrije presidentsverkiezingen in het land. Die steun van de Taiwanese kiezers voor Chen wekte vooral de toorn van China, dat de onafhankelijkheid van het eiland vreest. Chens DPP heeft `onafhankelijkheid' in haar grondbeginselen staan, maar brengt het onderwerp met grote terughoudendheid ter sprake.

Het is niet de eerste keer dat Chen wordt geconfronteerd met geweld. Zijn vrouw Wu Shu-chen, werd in 1985, eveneens in Tainan, overreden door een vrachtwagen. Die aanslag werd nooit volledig opgehelderd, maar er waren aanwijzingen voor betrokkenheid van de toen regerende KMT. Wu belandde in een rolstoel.

reportage pagina 4