Portugal heft tijdens EK voetbal `Schengen' op

Portugal voert komende zomer opnieuw de grenscontroles in die het land in 1991 had opgeheven. Dit gebeurt met het oog op de veiligheid tijdens het Europees kampioenschap voetbal en het `Rock in Rio' muziekfestival.

Met deze beslissing trekt Portugal zich tijdelijk terug uit het Schengen-akkoord, dat inwoners van vijftien Europese landen toelaat zonder controles de onderlinge grenzen te overschrijden.

Portugal ontvangt vanaf 12 juni meer dan een miljoen voetbalsupporters uit zestien Europese landen. Ook Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Nederland, landen die meewerkten aan de invasie van de Verenigde Staten in Irak, zenden hun nationale voetbalploeg.

Bovendien worden eind mei en begin juni ook zo'n 600.000 mensen verwacht op het Rock in Rio-festival in de hoofdstad Lissabon. De Portugese regering wil absolute veiligheid voor deze mensen en heeft hiervoor al een reeks aan veiligheidsmaatregelen ingevoerd.

Portugal is een van de vijftien landen die het Schengen-akkoord hebben ondertekend; het voert sinds 1991 geen controles meer uit op reizigers van de andere Schengenlanden. ,,De regering heeft beslist om tijdens deze periodes `Schengen' niet toe te passen en als gevolg hiervan opnieuw grenscontroles in te voeren'', zei minister van Binnenlandse Zaken Antonio Figueiredo deze week. Alle bezoekers – ook die uit de Schengenlanden – zullen dus hun identiteitskaart moeten laten zien bij de grens.

,,Dit is gewoon een van de vele maatregelen tegen terrorisme, een maatregel die veiligheid en rust moet garanderen'', aldus Figueiredo. De Portugese regering laat hiermee duidelijk blijken dat ze de dreiging van het internationale terrorisme ernstig neemt. Tijdens het EK voetbal zullen 20.000 veiligheidsmensen in het hele land in uiterste staat van paraatheid zijn.