Popzaal boos over plan Eindhoven

Directeur M. Appelboom van De Effenaar is ,,bijzonder boos'' over het plan van de Eindhovense gemeenteraad de nieuwbouw van haar popcentrum te verplaatsen naar de wijk Strijp S. Ze zegt dat die verhuizing ,,de dood'' betekent voor haar poppodium.

De huidige, vervallen Effenaar staat aan De Dommel, vlakbij het Centraal Station. Vorig jaar besloot de raad dat de nieuwe Effenaar op dezelfde locatie zou worden gebouwd. Maar afgelopen dinsdag kreeg Appelboom bericht dat de raad dat plan alsnog wilde afblazen, en wil onderzoeken of het popcentrum samen met PopEi, de muzikantenvereniging Paraplu en andere muziekverenigingen op Strijp S kan worden gevestigd. De maatregel moet bijdragen aan de stevige bezuinigingen die in Eindhoven op kunst en cultuur noodzakelijk zijn.

Appelboom vindt de verhuizing naar Strijp S, op het vroegere terrein van Philips, ,,onbespreekbaar''. Ze wijst erop dat de grondwerkzaamheden voor de nieuwbouw van het popcentrum ,,op twee meter van onze zaal'' al zijn begonnen. De bomen zijn gekapt, de riolering en de leidingen zijn al aangelegd, vertelt ze. ,,De Europese aanbesteding loopt. Op 5 april valt de beslissing wie mag bouwen.'' Vijf bedrijven zijn voorgeselecteerd.

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad een streep wil halen door de bouw van de nieuwe Effenaar aan de Dommel. Anderhalf jaar geleden was er een plan het popcentrum samen met PopEi elders in de stad aan te leggen. De kosten zouden tien miljoen euro bedragen. De nieuwe Effenaar gaat 14,1 miljoen euro kosten.

Appelboom zei vanochtend via de media ,,signalen'' te hebben ontvangen dat een verhuizing naar Strijp S. van de gemeenteraad alleen mag doorgaan als de leiding van het popcentrum daarmee akkoord gaat. ,,Dat doen we dus niet'', herhaalt ze. ,,Wij zijn afhankelijk van het uitgaanspubliek dat ook naar het café gaat. Die mensen lopen we mis als we in een buitenwijk zitten. Bovendien komen veel van onze bezoekers met de trein. Vanaf het station komen ze te voet naar De Effenaar.''