Polen voelt zich `misleid' inzake Irak

Polen is ,,misleid'' met informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in het Irak van Saddam Hussein. Dat zei gisteren de Poolse president Aleksander Kwasniewski.

Polen is een van de trouwste bondgenoten van de Amerikanen en de Britten in hun Irak-beleid, en Kwasniewski's klacht is de eerste kritiek op dat beleid die in Warschau door een gezagsdrager is geuit.

President Kwasniewski sprak gisteren in Warschau een groep bezoekende Franse journalisten toe. Hij stelde dat Irak beter af is zonder Saddam Hussein. ,,Maar natuurlijk voel ik me ook ongemakkelijk wegens het feit dat we zijn misleid met de informatie over de massavernietigingswapens. Dat is het probleem van de Verenigde Staten, van Groot-Brittannië en ook van veel andere naties'', aldus Kwasniewski. De vermeende aanwezigheid van massavernietingswapens in het Irak van Saddam Hussein was een van de meest serieuze argumenten voor de oorlog, maar sinds de val van Saddams regime zijn geen massavernietigingswapens gevonden.

In Washington reageerde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken lakoniek op de onverwachte klacht van een van de trouwste bondgenoten van de VS. ,,We hebben geen reden voor vraagtekens of twijfels over de standvastige Poolse steun voor de missie in Irak'', zo zei hij. ,,Dit is geen bron van ongerustheid voor ons. Een paar dagen geleden hebben de Polen duidelijk gemaakt aan onze kant te staan in onze pogingen stabiliteit, welvaart en democratie te brengen in Irak.''

De Polen leiden in Irak een sector met meer dan negenduizend militairen van de alliantie. Een kleine meerderheid van de Polen is daar niet blij mee. Volgens een peiling van vorige week is 53 procent van hen tegen en is 42 procent voor de militaire aanwezigheid van Polen in Irak. Tegelijkertijd vrezen veel Polen dat hun land kwetsbaar is voor aanslagen van terroristen zoals die in Madrid, vorige week. Volgens een peiling die vóór die aanslagen in Madrid is gehouden is 75 procent bang dat de Poolse rol in Irak tot terreur in eigen land kan leiden.

Juist gisteren eisten drie senatoren – van wie één lid is van de regerende sociaal-democratische partij – het ,,onmiddellijke vertrek'' van de Poolse soldaten uit Irak. Ze deden dat bij een betoging van Poolse groenen in Warschau, onder het motto `Stop de oorlog'.

Volgens Poolse waarnemers is de opmerking van Kwasniewski wellicht het gevolg van een behoefte, in eigen land wat minder pro-Amerikaans over te komen dan tot nu toe. Maar de opmerkingen kunnen ook zijn bedoeld om de Amerikanen aan de jas te trekken. In januari bezocht de president Washington. Zijn doel was daar contracten voor de wederopbouw van Irak en de beëindiging van de visumplicht voor Poolse reizigers in de wacht te slepen. Hij kwam echter met lege handen terug.