Pas verschenen

Céline/Tardi: Reis naar het einde van de nacht (Voyage au bout de la nuit). Vert. E. Y. Kummer.

Van Oorschot, 384 blz. €29,50

Prachtig door de Franse striptekenaar Jacques Tardi geïllustreerde versie van Louis-Ferdinand Célines beroemde schelmenroman uit 1932.

Adriaan van Dis: De karakterromans. Meulenhoff, 446 blz. €25,–

Verzamelbundel waarin opgenomen de romans Zilver, of het verlies van de onschuld (1988) en Dubbelliefde (1999). De bundel werd aangevuld met het voor Wolters-Noordhoff geschreven nieuwjaarsgeschenk 1997, Een waarze sat. Dit niet eerder gepubliceerd verhaal over een zestienjarige die Bordewijks roman Karakter zijn belangrijkse leerboek vindt, vormt een passende overgang tussen de twee romans, waardoor het boek gelezen kan worden als de geschiedenis van een opgroeiende jongen tot volwassen man.

Inez van Dullemen:

De komst van de rustverstoorder.

De Bezige Bij, 240 blz. €18,90

Roman van de 79-jarige schrijfster over de beleveniswereld van een doofstomme jongen en zijn ouders. Inez van Dullemen `beschikt over een groot inlevingsvermogen en een soepele, beeldende pen' schreef Elsbeth Etty over de vie romancée Maria Sibylla (Boeken, 14.09.01).

Fouad Laroui: De uitvinding van God en andere verhalen. Vert. Frans van Woerden.

Van Oorschot, 204 blz. €17,50

Verhalen van de in Amsterdam woonachtige Marokkaanse schrijver Fouad Laroui (1958) waarin drie schooljongens, een christen, een jood en een moslim, besluiten zelf een God te scheppen. In 2002 ontving Laroui de E. du Perronprijs, de prijs voor auteurs die een belangrijke bijdrage leveren aan een wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland.

Henk Romijn Meijer: Alle verhalen tot nu toe. Augustus, 1104 blz. €59,90

Ter gelegenheid van het vijftigjarig schrijverschap van Henk Romijn Meijer (1929) een bundel met alle verhalen, van zijn debuut Consternatie uit 1954 tot en met Op oude voet uit 2003. Over het werk van Romijn Meijer schreef Arnold Heumakers vorig jaar: `Het is niet moeilijk, raadselachtig of hermetisch, er zit niet veel ,,gelaagdheid'' in, filosofische complicaties ontbreken, het barst niet van de erudiete verwijzingen die minder belezen lezers ontgaan. Iedereen kan het moeiteloos zelf lezen, kritisch commentaar lijkt overbodig. Het is alleen wel heel vaak tenminste erg goed, geschreven in een montere, precieze stijl die je realistisch zou kunnen noemen, maar dan een realisme vol ironie en met satirische trekken' (Boeken, 17,10.03).

Rudi Wester: Schrijven in Frankrijk Ontmoetingen met Franse auteurs.

Contact, 224 blz. €16,90

Speciaal voor de Boekenweek selecteerde Rudi Wester haar interviews met onder anderen Emile Cioran en Marguerite Duras aangevuld met portretten van onder meer Victor Hugo en Colette. Voor uitgeverij Prometheus stelde Wester de bloemlezing samen Frankrijk De mooiste verhalen over Frankrijk (350 blz. €12,50)