Oost-Europa draagt bij aan winst expediteur Frans Maas

Sterk verbeterde resultaten in Oost-Europa hebben vorig jaar aanzienlijk bijgedragen aan de winst van expediteur en logistiek dienstverlener Frans Maas. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2003, die vanmorgen zijn gepresenteerd.

Bestuursvoorzitter Henk Benjamins zei vanmorgen dat het bedrijf de belangen in de Oost-Europese joint ventures de komende twee jaar uitbreidt, waardoor een groter deel van de winst ten goede zal komen aan Frans Maas. Mede door het afdragen van een winstaandeel aan minderheidsaandeelhouders van Oost-Europese vestigingen en een eenmalige last bleef de nettowinst met 10,1 miljoen euro vrijwel onveranderd ten opzichte van 2002 (10 miljoen). De omzet bij Frans Maas bedroeg vorig jaar 1.021 miljoen euro, tegenover 1.010 miljoen in 2002.

Benjamins wilde zich vanmorgen niet wagen aan een voorspelling van de winst in 2004 omdat de onzekerheid over de ontwikkeling van de economie volgens hem nog te groot is. Bij de aandeelhoudersvergadering in mei wil hij wel een prognose doen.

Frans Maas is actief in 34, vooral Europese landen met 214 vestigingen. Vorig jaar werd dit netwerk uitgebreid met vestigingen in Rusland en Tunesië en twee landen die op 1 mei toetreden tot de Europese Unie: Slovenië en Litouwen. Begin dit jaar werden vestigingen geopend in Servië en Marokko. Frans Maas heeft zich voor dit jaar als doel gesteld de marge op zijn activiteiten te handhaven en het netwerk verder uit te breiden.

Het bedrijfsresultaat vermeerderd met afschrijvingen (Ebitda) steeg in 2003 naar 44,8 miljoen euro (2002: 41,6 miljoen). Het nettoresultaat van de groep bedroeg 11,5 miljoen euro, aan de Oost-Europese minderheidsaandeelhouders werd 1,4 miljoen euro uitgekeerd.

Volgens analist Geert-Jan Hoppers van SNS Securities kan het concern intern nog iets doen aan verlaging van de kosten, na de eerdere reorganisatie. Hij ziet met name op de post transport – vervoer dat grotendeels extern wordt ingehuurd – nog mogelijkheden. Als bedreiging voor het bedrijf ziet Hoppers de ,,nog niet echt aangetrokken economie''. Het verdwijnen van een aantal douaneactiviteiten zal ook ten koste gaan van de omzet, denkt Hoppers. Dit zal het gevolg zijn van het wegvallen van de grenzen met de tien landen die op 1 mei toetreden tot de EU.