Mexicaanse aardappelsalade

Gebruik voor deze aardappelsalade een zelfgemaakte salsa. (Blokjes verse tomaat, kleingesneden lente-ui, gehakte verse chilipeper, knoflook en koriander mengen en klaar.) Het kost weinig tijd en het verschil in smaak vergeleken met een salsa uit een potje is te groot.

Jarenlang was chipotle-chilipepersaus bij enkele delicatessenwinkels verkrijgbaar. Nu kan ik hem opeens nergens meer vinden. Erg jammer, want deze gerookte jalapeñopepers in een donkere, pureeachtige saus hebben een heerlijke, volle smaak die uniek is. Gelukkig krijg ik regelmatig overlevingspakketten uit Canada toegestuurd met onder andere deze heerlijke pepers. Ze zijn niet noodzakelijk voor dit recept, maar als u ze in huis hebt, zullen ze deze salade zeker een extra lift geven.

Boen de aardappels schoon, schil ze niet en snijd ze in blokjes. Doe ze in een grote pan met gezouten water en laat ze in 10 tot 15 minuten gaar koken. Giet ze af en doe terug in de pan. Schep er meteen de boter door.

Doe inmiddels het ei in een pan koud water, leg er het deksel op en zet op een hoog vuur. Draai zodra het water aan de kook komt het vuur uit en stel de kookwekker in op 10 minuten. Giet het water af en laat het ei in koud water afkoelen. Op deze manier krijgt u een perfect hardgekookt ei, zonder paarse verkleuring bij de dooier en bovendien makkelijk te pellen. Pel het ei en snijd in stukjes.

Snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Pel de sjalotjes en snipper ze. Verwijder het zaad van de beide stukken paprika en snijd ze in kleine blokjes. Doe deze groenten in een grote kom en schep er de aardappels, het ei, de salsa, desgewenst de chilisaus, azijn en olie door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Dek de kom af en zet een paar uur in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken. Serveer bijvoorbeeld bij gegrilde kip, vlees of vis.

Morgen: knolselderij.

    • Kim Maclean