Met een nieuw, kek mobieltje in de ambulance

Telecombedrijf KPN gebruikt technologiebeurs Cebit als startsein voor de langverwachte komst van mobiel internetverkeer. De verwachtingen zijn hooggespannen, hoewel er nog wat probleempjes zijn op te lossen.

Vier jaar geleden werden ze in de wacht gesleept, en over drie maanden maakt KPN er voor het eerst gebruik van: de duurbetaalde umts-frequenties waarmee internet via de mobiele telefoon mogelijk is. Vanaf juni gaat KPN snelle mobiele communicatie aanbieden aan zakelijke klanten in Duitsland via dochter E-Plus. Nederlandse zakelijke gebruikers moeten dan nog een maand wachten, en België – daar is KPN ook actief – zelfs nog langer. Op umts gebaseerde diensten voor Nederlandse en Duitse consumenten volgen in de zomer.

Het financiële debacle dat KPN door onder meer de umts-frequenties teisterde, laat niet onverlet dat de stand van het telecombedrijf op de Cebit – de grootste beurs voor informatie- en communicatietechnologie ter wereld – opluchting en een voorzichtig optimisme uitstraalt. Binnenkort is snel mobiel internetten via een insteekkaartje in de laptop, beelden van voetbalwedstrijden en draadloos bellen met beeld mogelijk.

In Nederland is umts nu alleen nog te verkrijgen bij Vodafone. Het bedrijf biedt zakelijke klanten sinds februari mobiele datacommunicatie. Binnen enkele maanden moeten particulieren ook via Vodafone gebruik kunnen maken van umts. Vodafone noch KPN wil zeggen wat dat moet gaan kosten.

Op de Cebit verkoopt KPN de langverwachte start van zogenoemde derde generatie mobiele telefonie als ,,een gedegen start''. Een woordvoerder van KPN is bijzonder optimistisch (,,Umts wordt zeker een succes''), maar erkent wel dat KPN nog diverse problemen moet oplossen. ,,Techniek, content en toestellen.'' De zendmasten moeten bijvoorbeeld worden aangepast aan de umts-standaard.

Eind 2004 wil KPN umts-dekking aanbieden in veertig grote steden in Nederland en de belangrijkste verkeersaders in de Randstad. Op locaties waar geen umts beschikbaar is, moet de communicatie verlopen via gprs – een `opgevoerde' versie van gsm. Vodafone biedt een vergelijkbare dekking.

Een ander probleem met umts is dat er nog niet veel geschikte mobiele telefoons op de markt zijn. Maar dat is slechts een kwestie van tijd, zegt KPN. Japanse fabrikanten als NEC en Panasonic toonden in Hannover hun nieuwste toestellen die geschikt zijn voor umts. En de trend van de laatste jaren zet door: de apparaatjes worden kleiner, kunnen steeds meer en doen dat ook dankzij umts een stuk sneller.

Maar nog belangrijker is zoals KPN dat noemt de ,,maatschappelijke relevantie'' van umts. Het telecombedrijf wil dat aantonen door een proef doen met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Via de nieuwe, snelle mobiele verbindingen moeten patiëntgegevens overal en op ieder moment beschikbaar zijn. Voor verpleegkundigen, artsen en zelfs voor de mensen in de ambulance.

    • Jan Benjamin