Liquidatie moordenaar Bruinsma in Hoorn

De Amsterdamse oud-rechercheur Martin Hoogland is gisteren in Hoorn doodgeschoten. De 47-jarige Hoogland zat in die plaats het laatste deel uit van zijn gevangenisstraf van twintig jaar. Hij was veroordeeld tot die straf voor de moorden op Klaas Bruinsma en Tony Hijzelendoorn in respectievelijk 1991 en 1992. In juli van dit jaar zou hij vrijkomen.

Hoogland was op de fiets op weg naar de open penitentiaire inrichting toen hij rond vier uur 's middags op het Keern werd neergeschoten. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De dader is direct na het incident van de plaats van het misdrijf weggelopen. Onderzoek in de omgeving heeft geen verdachte opgeleverd. De politie heeft een rechercheteam van twintig personen geformeerd.

Hoogland was door de rechtbank in Amsterdam tot 8 jaar veroordeeld voor de moord voor het Hilton Hotel in Amsterdam op de 37-jarige topcrimineel Klaas Bruinsma. De rechtbank in Utrecht had Hoogland veroordeeld tot 12 jaar voor de moord op de 38-jarige drugshandelaar Tony Hijzelendoorn in Wilnis. Hoogland heeft altijd volgehouden dat hij deze moorden niet heeft gepleegd. In beide zaken was de getuigenverklaring van drugshandelaar Steve Brown van doorslaggevend belang. Brown overleefde in 1999 een aanslag op zijn leven in Amsterdam.

Volgens de advocaat van Hoogland, J.Boone, was zijn cliënt ondanks diens lange detentie optimistisch over zijn toekomst. ,,Hij was vol goede moed'', aldus Boone, die zegt zich ,,rotgeschrokken'' te zijn. ,,Wat is er toch aan de hand? Hoe gaat dit door? Straks ben ik de volgende.''

Met enige ironie zegt Boone zeker te weten wie Hoogland niet heeft doodgeschoten, namelijk zijn Joegoslavische cliënt Sreten `Joca' J. Aan J. worden vele liquidaties toegeschreven, waaronder die op een aantal Nederlandse topcriminelen. J. zit in een extra beveiligde inrichting in Vught in afwachting van zijn uitlevering aan Duitsland wegens drugshandel. Hoogland werkte begin jaren negentig samen met Joegoslavische criminelen in de hoofdstad.