Lange Frans & Baas B

Frans Frederiks en Bart Zeilstra, Lange Frans en Baas B voor intimi en hiphoppers, maken deel uit van een veelkoppig, raciaal gemengd collectief dat D-men heet, naar hun woonplaats Diemen. Die groep maakte een paar nogal clandestiene cd's, Straatremixes 1 en 2, waarop ze eigen, niet altijd even verheffende Nederlandstalige teksten legden op andermans beats. Supervisie is een legale aangelegenheid met ritmes van eigen makelij – dat ook daaraan enig jatwerk te pas is gekomen, hoort gewoon bij de hiphop-esthetiek.

Baas B, verantwoordelijk voor de productie, steelt de show met pakkende instrumentaties, waaraan de verleidelijkheid van de betere r&b niet vreemd is. Goed geplaatste, gezongen refreintjes wijzen ook al in die richting, waarmee er zelfs een zekere hitgevoeligheid in de muziek zit die enigszins contrasteert met de doe-het-zelf-aanpak van deze voorstedelijke hiphoppers.

Ze rappen met zo'n vanzelfsprekende flow, dat de Nederlandse voertaal amper opvalt en in ieder geval niet stoort. Regels als ,,Elke dag sterven 40.000 mensen aan de hongerdood/ Hoor je dat, ze gaan van de honger dood'' (Ver van je bed-show) zullen wel geen literaire prijs opleveren, maar ze getuigen van een gezond maatschappelijk bewustzijn dat Supervisie nog meer de moeite waard maakt.

Lange Frans & Baas B: Supervisie (Mastermind Records, Walboomers)

    • Jacob Haagsma