Hogere winst voor beurs Euronext

Het beursbedrijf Euronext heeft vorig jaar goed gepresteerd, mede dankzij ingrijpende kostenbesparingen. De beurzencombinatie realiseerde over 2003 een nettowinst van 211,8 miljoen euro.

Daarmee is er sprake van een stijging van de winst met 27,4 procent, vergeleken met 2002. Dat heeft Euronext, waarvan onder meer de beurzen in Amsterdam en Parijs deel uitmaken, vanmorgen bekendgemaakt.

Al eerder maakte het beursbedrijf bekend dat de omzet vorig jaar met 0,6 procent is afgenomen tot 991 miljoen euro.

De pan-Europese effectenbeurs, met ook filialen in Lissabon, Brussel en Londen, heeft vorig jaar vooral de personeelskosten teruggebracht. Die gingen omlaag met 28,9 miljoen euro naar 296,6 miljoen euro als gevolg vervroegde uittreding, reductie van het aantal werknemers en beperking van extern ingehuurde medewerkers op tijdelijke contracten.

In totaal is het aantal voltijdbanen afgenomen met 6,2 procent, tot 1.778.

Euronext liet zich vanmorgen bij de bekendmaking van de jaarcijfers met vertrouwen uit over het lopende jaar. De eerste twee maanden hebben een goede omzet laten zien bij zowel de aandelen als de afgeleide producten, zoals futures en optiecontracten.

De verlaging van de tarieven voor de handel, die in januari van kracht werden om de concurrentie met andere beursbedrijven aan te gaan, zal door meer omzet worden opgevangen, aldus het bedrijf. De totale bedrijfslasten werden vorig jaar verlaagd met 5,5 procent tot 717,4 miljoen euro.

Euronext stelt een verhoging van het dividend voor van 0,45 tot 0,50 euro per aandeel. De onderneming maakte gisteren tevens bekend eigen aandelen te willen terugkopen, in totaal 2,5 procent van het uitstaande kapitaal.

De onderneming zag vorig jaar de omzet uit noteringen verder dalen als gevolg van het lage niveau van beursintroducties. Vanmorgen kon het concern echter bekendmaken dat het Belgische telecomconcern Belgacom op 22 maart zijn beursintroductie krijgt. In Nederland zal naar verwachting autofabrikant Spyker dit jaar naar de beurs gaan.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Fransman Jean-François Théodore als bestuursvoorzitter van Euronext aanblijft. Voor de tweede man, de Nederlander George Möller, was dat de reden om dit jaar, om precies te zijn deze maand, op te stappen.