Gestaalde kaders voor Cuba

De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) heeft gisteren Tweede-Kamerlid Koenders (PvdA) en CNV-voorzitter Terpsta belet een petitie te posten bij de Cubaanse ambassade in Den Haag. Met de petitie wilden zij aandacht vragen voor 75 dissidenten die sinds een jaar vastzitten op Cuba.

Al maanden proberen Terpstra en Koenders de Cubaanse ambassadeur te benaderen, maar hij weigert de petitie in ontvangst te nemen. Gisteren was het een jaar geleden dat de dissidenten, waaronder leden van de onafhankelijke vakbond en journalisten, gearresteerd werden. Volgens het CNV, die banden heeft met de Cubaanse vakbond, zag Fidel Castro kans dit te doen omdat ,,de wereld naar Irak keek''.

Nadat gisteren duidelijk werd dat de ambassadeur Terpstra en Koenders weer niet wilde ontvangen, besloten ze de petitie in de brievenbus te doen. Daartoe moesten ze door een haag van aanhangers van de NCPN worstelen, wat niet lukte. Volgens een woordvoerder van het CNV verzenden Terpstra en Koenders de petitie nu maar per post.

J. Pruijser, van het comité ,,Handen af van Cuba'' van de NCPN, was met vijftien partijgenoten naar de demonstratie gekomen om ,,een ander geluid'' te laten horen. Volgens hem zijn het geen dissidenten die vastzitten in Cuba, maar betaalde agenten die in opdracht van de VS werken. ,,Wij wilden de bezorging verhinderen omdat de ambassade te druk is om de brief te ontvangen.'' De NCPN heeft veel contact met de ambassade en is bereid haar vaker op deze manier te ,,beschermen''.

E. Prieto, de Cubaanse ambassaderaad, zegt desgevraagd dat de ambassade de laatste maanden geen verzoek heeft gekregen om een petitie in ontvangst te nemen. Bovendien zegt hij niets te weten van het opstootje gisteren.